Ryanair dále omezuje zimní kapacity. Proti původním plánům přepraví v hospodářském roce o asi 40 milionů cestujících méně.

  • 18.10.2020 08:30

Ve světle stávající nepříznivé epidemiologické situace, rostoucích restrikcí v cestování a propadu rezervací sníží Ryanair dále své kapacity na zimní období. Z původně plánovaných 60 % chce provozovat pouze 40 % proti stejnému období loňského roku. Firma chce přesto udržet v provozu asi 65 % linek, byť obsluhovaných s nižší frekvencí.  

Ryanair zejména uvádí, že po poklesu snížení rezervací v říjnu zaznamenal významný propad rezervací na listopad a prosinec.

Kromě již uzavřených bází v Corku, Shannonu a Toulouse bude Ryanair revidovat, výrazně omezovat nebo zcela uzavírat báze v Belgii, Německu, Portugalsku a Španělsku a bázi ve Vídni. Omezení se však dotknou výrazně více linek a nabízené lety se budou podle dosavadních zkušeností měnit podle aktuální situace.

Ryanair varoval, že proti původní prognóze počtu přepravených cestujících ztratí okolo 38 milionů cestujících. Celkový výsledek je těžké odhadnout, neboť závisí na dalším vývoji v omezeních pro cestování.

Šéf skupiny Michael O’Leary kritizuje vlády členských zemí EU, které dle jeho názoru chaoticky a neodůvodněně mění restrikce v cestování. Vyzývá vlády zemí EU, aby „okamžitě a zcela“ postupovaly podle „semaforu“, který navrhla Evropská komise (EK) počátkem září.

 

Realita dnešních dní je však taková, že vývoj nemocnosti výrazně překonává parametry semaforu, který se tak stal v podstatě nepoužitelným. O semaforu informuje server planes.cz podrobněji zde. EK mj. doporučuje členským státům nezavádět restriktivní opatření pro cestující přijíždějící ze zemí, kde počet nových případů nepřesáhl 50 případů na 100 tisíc obyvatel za 14 dní nebo počet pozitivních případů zjištěných při všech testech COVID-19 v dané oblasti nedosahuje 3 %. Žádná taková země však v EU zřejmě již není a EK parametry semaforu od této doby nezměnila.

 

Jinými slovy, Ryanair může být rád, že členské země EU semafor ignorují, byť to působí chaos a nejistotu u cestujících. Jinak by karanténa již postihovala takřka všechny cesty v Evropě, kromě letů vnitrostátních. (Foto: web Ryanair, planes.cz) 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace