Letadla v Rusku mají být vybavena videozařízeními pro záznam z paluby. Bude se to týkat i letadel zahraničních leteckých společností.

  • 16.10.2020 08:00

Po mnoha odkladech rozhodla ruská vláda, že letadla přepravující cestující musí být vybavena videozařízením, které zajistí záznam z kabiny, prostoru pro cestující a uliček. Záznam budou letecké společnosti archivovat po dobu 30 dní. Oznámila to tisková agentura TASS.

Pro letadla, která jsou již v provozu, platí termín 2025, nově pořizovaná letadla musí být takovým systémem vybavena od roku 2023. Opatření se má vztahovat i na letadla zahraničních leteckých společností. Není však jasné, zda se jich budou týkat stejné termíny a zda se opatření bude vztahovat i na letadla přelétávající vzdušným prostorem RF.

V Rusku provází otázku videozáznamu v letadlech dlouhá historie odkladů. Požadavek se poprvé objevil v roce 2011. Letecké společnosti v mezidobí dosáhly několika odkladů s poukazem na nedostatek standardizace, složitost technické realizace a náklady spojené s vybavením letadel. V roce 2018 Aeroflot kalkuloval, že vybavení letadel společnosti by vyšlo na 40 miliard rublů (tj. přes 13 miliard Kč) a požadoval posunout termín na období 2025 až 2030. Jako „poslední“ termín stanovilo Ministerstvo dopravy rok 2020. Ten však z mnoha důvodů nemůže být splněn.

Zařízení pro videozáznam z kabiny letadla dodávají např. následující výrobci: AD Aerospace, Airbus, Cabin Avionics Ltd., Collins Aerospace, Global Airworks Inc., Kappa Optronics GmbH, Latecoere Group, navAero AB, Orbit Technologies Ltd., Securaplane Technologies Inc. (Meggitt Plc), UTC (United Technologies Corporation).

Nejedná se o výlučně ruskou specialitu. Organizace ICAO vydala po 11. září 2001 doporučení komerční letadla pro přepravu cestujících takovými systémy vybavit. Existenci takového zařízení na palubách svých letadel přiznala vloni např. společnost Cathay Pacific a je jasné, že leteckých společností, které používají pro monitorování situace na palubě kamery CCTV je více. Použití kamer u dveří do kokpitů je již zcela obvyklou věcí. Zatímco používání kamer v prostorách letišť je vnímáno cestujícími jako normální a odůvodněné, kamery v letadle jsou mnohdy chápány za narušení osobního soukromí. Letecké společnosti se takovými opatřeními příliš nechlubí a detaily bezpečnostních opatření obvykle nezveřejňují.

Jedná se o citlivou otázku. Vloni např. vypukl skandál okolo kamer, které jsou součástí individuálního zábavního systému společností Panasonic a Thales. Odstartoval ho cestující společnosti Singapore Airlines, který zveřejnil fotografie kamer. Singapore Airlines (a další společnosti) přispěchaly s ujištěním, že zařízení nebyla nikdy aktivována.

Šéfinženýr Panasonicu David Bartlett k tomu vysvětlil, že zařízení jsou připravena, aby perspektivně poskytla cestujícím stejný komfort obsluhy zařízení jako doma a umožnila videokomunikaci mezi cestujícími na různých sedadlech v letadel nebo mezi cestujícím v letadle a na zemi nebo pro pořizování selfie. Zařízení může rovněž sloužit pro regulaci individuálního osvětlení či světelnosti obrazovky. (Foto: frequentflyers.ru)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace