Evropská komise prodloužila pozastavení pravidla o využití slotů

  • 15.09.2020 08:00

14. září oznámila Evropská komise, že prodlužuje pozastavení platnosti pravidla o využívání slotů 80/20 do konce zimního letového řádu. To znamená, že letecké společnosti neztratí své sloty na letištích, i pokud je nevyužijí. Za normálních okolností pravidlo 80/20 znamená, že společnost musí na letištích s koordinací slotů využít alespoň 80 % svých slotů, jinak je ztratí. Rozhodnutí Komise ohlásila komisařka pro dopravu Adina Vălean.

Opatření má zabránit poloprázdným či prázdným letům, tzv. „ghost flights“, které se uskutečňují jen proto, aby společnost svůj slot neztratila. Potud je rozhodnutí logické.

Na druhou stranu zejména letiště a organizace řízení letového provozu argumentují, že letecké společnosti blokují kapacity letišť, neboť ta nemohou sloty nabídnout jiným zájemcům. Letiště tak ztrácí výnosy, ale přitom nemohou volnou kapacitu prodávat. Jedná se také o protikonkurenční opatření, které blokuje přístup konkurence na letiště a zákazník tak má menší volbu. Rovněž tento pohled na věc je logický. (Foto: Cohor)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...212.223...)
15.09.2020 10:41
Kompromis

Ono by to asi chtělo dohodu letišť s aerolinkami - aby uvolnili část slotů (třeba třetinu nebo čtvrtinu) k přeprodeji. Sice by si aerolinky nechali nejlepší sloty, ale zatím bohaté nízkonákladovky by asi brali i ty horší.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace