Boeing bude nucen zlepšit etický kodex. Jinak nebude mít přístup k zakázkám od vlády.

  • 14.09.2020 17:00

Federální orgány pokračují v kriminálním vyšetřování okolností účasti Boeingu ve výběrovém řízení NASA na kosmický prostředek pro cestu na Měsíc. Úřady mají podezření, že šéf NASA pro pilotované lety Doug Loverro poskytoval Boeingu neautorizované informace a rady týkající se výběrového řízení pro program letu na Měsíc. Doug Loverro byl v květnu vyhozen z NASA a několik svých zaměstnanců propustil také Boeing.

Boeing souhlasil s tím, že dobrovolně přistoupí k programu pro zlepšení etického kodexu společnosti a zajistí, aby jednání společnosti, zaměstnanců a vedení bylo vždy v souladu v souladu s právními předpisy a vnitropodnikovými směrnicemi – „Compliance Program Enhancements“. Na tomto postupu se Boeing dohodl s NASA a US Air Force. Pokud by se problém tohoto druhu měl opakovat, Boeing by byl vyloučen z účasti ve výběrových řízeních pro NASA a US Air Force a ztratil přístup ke státním zakázkám. Součástí programu je analýza stávajícího stavu, prověrka integrity procesů výběrových řízení a školení vedoucích pracovníků, kteří komunikují se státní správou a státními organizacemi.

Boeing musí na čtvrtletní bázi až do roku 2022 informovat NASA a US Air Force o dosažených zlepšeních etického kodexu.

V dubnu NASA udělila kontrakt v objemu miliardy dolarů na dodávku pilotovaného kosmického prostředku pro cestu astronautů na Měsíc a zpět společnostem SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezose (Amazon) a společnosti Dynetics. Tento program vloni inicioval prezident Trump a stanovil, že tohoto cíle má být dosaženo do roku 2024.

Rozhodnutí NASA vyřadit Boeing z výběrového řízení připravilo firmu o šanci vrátit Američany na Měsíc. Úspěšný zatím není ani program Spaceliner. Loňský pokus o automatický let k ISS skončil neúspěchem a Boeing nyní připravuje reparát. Konkurenční Crew Dragon společnosti SpaceX cestu k ISS a zpět již úspěšně absolvoval. (Foto: universetoday.com, Ken Kremer)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace