ČR bude muset obhájit Lex Voucher. Ochrana touroperátorů skončila 31. srpna.

  • 02.09.2020 17:00

Evropská komise (EK) počátkem července informovala vytýkacím dopisem Českou republiku (a dále Francii, Chorvatsko, Itálii, Kypr, Litvu, Polsko, Portugalsko, Řecko a Slovensko), že legislativa označovaná jako „Lex Voucher“ může být porušením evropského práva a zahajuje řízení. Pokud Česká republika neuvede Lex Voucher do souladu s doporučením Evropské komise, bude s ní zahájeno řízení před Soudním dvorem EU, s hrozbou udělení pokuty České republice za porušování práva. Evropská komise upozornila na nesoulad Lex Voucher s unijním právem svým dopisem poprvé 14. května.

Zákon ČR dovoluje cestovním kancelářím nabídnout zákazníkům zrušených zájezdů místo vrácení peněz voucher na rovnocenný zájezd. Pouze pokud zákazník voucher nevyužije, vznikne mu nárok na vrácení peněz, ale až v září 2021. Zákazník je tak nucen úvěrovat cestovní kancelář v krajním případě po dobu až jednoho a půl roku. Výjimka formalisticky platí pro tzv. zranitelné skupiny (důchodci, rodiče na mateřské, invalidi, apod.). Podle unijního práva však má právo na vrácení peněz každý, kdo o to požádá, a to do 14 dní.

Podobně jako v případě vracení peněz za zrušené lety, také v tomto případě Komise již předtím odmítla požadavek 12 členských zemí, aby pravidlo o vracení peněz bylo pozastaveno a vyzvala k dodržování unijních předpisů.

Uvedené země mají dva měsíce na odůvodnění. České vyjádření by tedy mělo jít do Bruselu v těchto dnech. U nás spadá problematika do kompetence Ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo tento zákon obhajuje s tím, že poskytuje „vysokou ochranu spotřebitele“ a má zabránit bankrotům cestovních kanceláří. Podobně argumentovalo také Ministerstvo dopravy, když intervenovalo u EK, aby letecké společnosti [čti skupina Smartwings] mohly místo vracení peněz za zrušené lety nabízet pouze vouchery. Žádost u EK neprošla.

Dalším nesmyslem Lex Voucher je, že nárok na vrácení peněz se posuzuje podle objednatele zájezdu, nikoliv účastníka zájezdu. Pokud tedy např. dospělé děti koupí zájezd s rodiči v důchodovém věku, počkají si podle ministerské metodiky na vrácení peněz do září 2021. Tím se do problémů dostávají také „zranitelné osoby“.

Protože Lex Voucher se týká zrušených zájezdů do 31. srpna, od 1. září mají zákazníci opět právo dostat peníze za zrušený zájezd do 14 dní, a to podle obřanského zákoníku. Zřejmě proto nyní Asociace cestovních kanceláří lobbuje, aby zákazník nově nesl spoluúčast na ceně ve výši 20 % ceny zájezdu. Ani tento požadavek by zjevně unijnímu právu nevyhověl.  

Případ vracení peněz za zrušené letenky je užitečnou analogií. Na jaře letecké společnosti vesměs odmítaly vracet peníze a nabízely vouchery. Některé společnosti slibovaly vrátit peníze až za rok (Emirates), jiné dokonce až po skončení pandemie (Ryanair). Vzhledem k ostré negativní reakci cestujících a zejména neochotě cestujících riskovat za takových podmínek pořízení dalších letenek začala drtivá většina leteckých společností promptně peníze vracet (a dodržovat nařízení EC 261/2004). Paradoxně ty společnosti, které byly proti vracení nejvíce, dnes vracejí peníze nejrychleji. (Foto: EuroZprávy)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace