Británie vyřadila ČR ze seznamu bezpečných zemí. Chorvatsko zůstává zatím bez testů či karantény.

  • 30.08.2020 08:30

Další špatnou zprávou tohoto týdne pro obnovení leteckého provozu z/do České republiky a cestovní ruch je rozhodnutí Velké Británie vyřadit Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí. Cestující přijíždějící do Británie z ČR se budou muset podrobit 14denní karanténě, za jejíž porušení hrozí pokuta až 5000 liber. Negativní test na koronavirus karanténě nezabrání. Z evropských zemí přesunula Británie do „červených“ zemí nově také Švýcarsko. Opatření vyhlášené britským ministerstvem dopravy platí od této soboty 05:00 našeho času.

Kritériem britského semaforu je 20 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za týden. Překročení tohoto čísla znamená červenou. Z Británie je povoleno cestovat do „červených“ zemí pouze ve zvlášť odůvodněných případech (rodinné důvody, zaměstnání, škola, atd.).

Opatření zásadně postihne počty odbavených letů a cestujících mezi Českem a Velkou Británií. To se dotkne také letiště Praha, neboť Británie je tradičně trhem, kam cestuje z Prahy nejvíce leteckých cestujících. Vloni odbavilo letiště Praha na linkách do Británie přes 2 miliony cestujících a zaznamenalo nárůst o 5,2 % proti roku 2018. Londýn byl vloni nejpopulárnější destinací, následován Paříží a Moskvou.

Připomínáme, že od pondělí 24. srpna se cestující přijíždějící do České republiky ze Španělska (kromě Kanárských ostrovů) musí podrobit karanténě nebo do 72 hodin zajistit test na koronavirus. Bezprostředně po příjezdu ze Španělska se cestující musí telefonicky ohlásit na krajské hygienické stanici příslušné k místu jejich bydliště.

Ve čtvrtek ministr Adam Vojtěch připustil zavedení opatření po příjezdu z Chorvatska. Během dne bylo upřesněno, že stávající režim (tj. bez testů či karantény) se nezmění přinejmenším do 7. září. Ohroženo je také cestování do Francie. Vzhledem k nepříznivému vývoji počtu nakažených v ČR (a většině evropských zemí) je výhled negativní. Možnosti cestování se budou dále omezovat.

Interaktivní a aktualizovanou mapu s pravidly pro cestování z ČR do jednotlivých zemí je možno najít zde nebo v informacích MZV ČR.

Slovensko ve čtvrtek zařadilo na „červený seznam“ Chorvatsko, Francii a Španělsko, a to od 1. září. (Mapa: cestujlevne.com).


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace