Virgin Atlantic stále ohrožena krachem

  • 01.07.2020 13:00

Předlužená společnost Virgin Atlantic miliardáře Sira Richarda Bransona stále potřebuje zajistit na trzích 900 milionů liber k odvrácení krachu. Generální ředitel společnosti Shai Weiss informoval, že probíhají intenzivní jednání s 60 různými potenciálními investory ve snaze zajistit potřebné prostředky. Společnost zároveň žádá leasingové společnosti o posunutí splátek. Situace se zřejmě nevyvíjí zcela příznivě, neboť Virgin Atlantic již jako potenciálního správce konkurzní podstaty jmenovala společnost Alvarez and Marsal.

Jak známo, Virgin Atlantic se obrátila v dubnu na britskou vládu s žádostí o státní pomoc, ta ale žádosti nevyhověla s tím, že žádost není dostatečně vyargumentována a společnost nevyčerpala všechny možnosti zajistit si pomoc z privátních zdrojů. Virgin Group Richarda Bransona má ve společnosti 51 % a Delta Air Lines zbývajících 49 %. Delta již na začátku krize oznámila, že společnosti pomáhat nebude, neboť se musí soustředit na vlastní problémy.

Virgin Group ve snaze společnost zachránit prodala 25 milionů akcií Virgin Galactic ( https://www.planes.cz/cs/article/204462/virgin-group-prodala-cast-virgin-galactic-penize-jdou-na-zachranu-virgin-atlantic), avšak výtěžek z prodeje ve výši 336 milionů dolarů k záchraně Virgin Atlantic nestačí.

Pokud by se dodatečné financování z privátních zdrojů nepodařilo zajistit, musela by se Virgin Atlantic opět s žádostí o pomoc obrátit na stát. Výsledek je však nejistý, neboť britská vláda není nakloněna pomoci leteckým společnostem, a to tím spíše, že 49% podíl Virgin Atlantic drží zahraniční vlastník. Britská vláda přes intenzivní kritiku naposledy poskytla státní pomoc firmě Flybe, která však přesto počátkem března zkrachovala.

Jiná společnost, Virgin Australia, ve které měla Virgin Group vlastnický podíl, po bankrotu 26. června zřejmě našla nového vlastníka. V řízení vyhlášeném správcem konkursní podstaty předložila nejvyšší nabídku na koupi Virgin Australia společnost Bain Capital Partners. K úspěšnému dovršení transakce ještě zbývá vypořádat nabídku držitelů dluhopisů, kteří jsou připraveni napumpovat do společnosti 637 milionů australských dolarů.

Australská vláda žádost společnosti o státní pomoc opakovaně odmítla, mj. s odkazem na vlastnické podíly zahraničních investorů. (Foto: Virgin Atlantic, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



01.07.2020 13:53

díky, opraveno

ToP - nepřihlášený host (...163.8...)
01.07.2020 13:29
Chyba v článku

Nejvyšší nabídka na koupi Virgin Atlantic.....

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace