Boeing a FAA zahájily recertifikační lety Boeingů 737 MAX

  • 30.06.2020 08:00

Boeing a FAA zahájily recertifikační lety Boeingů 737 MAX. Podle informací zpravodajství Reuters plánuje Boeing a regulátor FAA (U.S. Federal Aviation Administration) certifikační lety modelu 737 MAX během třídenního programu.

Boeingy 737 MAX jsou uzemněny od 13. března 2019 po katastrofách letadel Lion Air a Ethiopian, při kterých zahynulo 346 osob. Celkem je uzemněno asi 800 letadel 737 MAX, z nichž polovina je u leteckých společností, zbytek u výrobce. Katastrofa obou letadel spustila největší korporátní a hospodářskou krizi společnosti Boeing.

Očekává se, že pokud vše půjde bez problémů, mohou se první letadla amerických společností vrátit do provozu ještě koncem tohoto roku. Je to o vice než rok později, než se předpokládalo vloni, a letadla se budou vracet na trh, který je poškozen dopady epidemie a zpomalení hospodářského růstu.

Během zkušebních letů by piloti měli prověřit také chování systému MCAS, který chyboval při obou katastrofách letadel 737 MAX. Lety mají dokázat, že systém MCAS je po úpravách dostatečně robustní. Posádky budou postupovat podle přesně definované a schválené metodiky, která bude zahrnovat také extrémní manévry. Většina letů se odbude nad státem Washington a letmá přistání na letišti Moses Lake. Konkrétní letový plán bude upraven podle aktuálního počasí v oblasti. První recertifikační let mezi Seattlem a Moses Lake zahrnoval i přetažení letadla, na jehož hrozbu má systém MCAS reagovat. Piloti Boeingu již předtím nalétali na upraveném Boeingu 737 MAX 7 několik stovek hodin. Úprava systému řízení MCAS není zdaleka jedinou úpravou. Po uzemnění letadel byl 737 MAX podroben důkladnému zkoumání, při kterém byla odhalena ještě řada dalších chyb, jako je např. nesprávné vedení kabeláže. FAA bude rovněž schvalovat revidovaná pravidla pro výcvik pilotů.

Program zkoušek je daleko podrobnější, než byly původní certifikační lety, které proběhly během jediného dne a zahrnovaly pouhých několik letových hodin. Americký úřad FAA následně připustil, že při certifikaci letadla chyboval. (Foto: Seattle Times, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace