Žalobu leteckých společností proti britské vládě projedná soud v červenci

  • 23.06.2020 13:00

Společnost British Airways, easyJet a Ryanair podaly na britskou vládu žalobu, která se týká samoizolace uvalené od 8. června na všechny příchozí do Británie (kromě z Irska). Britské letecké společnosti takové opatření mimořádně postihuje a shledávají jej destruktivním, disproporčním, irelevantním a nepodloženým vědeckými fakty. Letecké společnosti zpochybňují jeho konzistentnost, protože opatření se nevztahuje na pendlery a předepisuje karanténu pro příchozí ze zemí, kde je epidemiologická situace příznivější než v Británii. Většina Britů však zavedení karantény podporuje. Britský trh je největším evropským trhem letecké dopravy.

Žaloba má být projednána počátkem července, což nepříjemně prodlouží období nejistoty jak pro společnosti, tak pro cestující i celé odvětví cestovního ruchu.

Britská bude opatření pravidelně přehodnocovat, přičemž k prvnímu přehodnocení má dojít již 29. června. Očekává se, že vláda počet zemí, odkud lze přicestovat do Británie bez karantény, rozšíří. V Británii samé se epidemiologická situace pozvolna zlepšuje

Za zrušení karantény intervenoval francouzský prezident Macron. Na Británii tlačí vlády Řecka, Turecka a Portugalska, které chtějí otevřít „zelené koridory“, které by umožnily britským turistům karanténě se při návratu vyhnout.

Pokuta za případné nedodržení karantény činí 1000 liber. (Foto: The Mirror)

 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace