Hodně neobvyklý Dash-8

  • 22.06.2020 17:00

Velitelství US Special Operations Command (USSOCOM) objednalo podle informací Jane's vysoce modifikovaný De Havilland Canada (DHC) Dash-8 pro speciální operace. Kontrakt na dodávku DHC-8 modifikovaného podle specifikací USSOCOM získala společnost Leidos Inc. Podrobnosti nebyly oznámeny.

Leidos již v minulosti dodal armádě jeden upravený Dash-8 pro průzkumné mise Airborne Reconnaissance Low (ARL). Letoun je prošpikován elektronikou – velmi citlivými elektronicko-optickými sensory pro syntézu obrazu, mapování, zachycení a vyhodnocení signálů (SIGINT) a komunikace (COMINT), speciálním radarem prostupujícím vegetací (FOPEN), radarem s indikací a syntézou pozemních pohyblivých objektů (GMTI/SAR), atd.

Letadlo pro ARL-E mise má mimo jiné rozvíjet schopnosti zneškodňovat různé improvizované výbušné nástrahy (IED). (Foto: Dynamic Aviation)


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
23.06.2020 10:43
Errata:

Pokud při neměnné vlnové délce budeme zvětšovat rozměr antény...

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
23.06.2020 10:40
Technická:

Radar GMTI/SAR žádné pohyblivé objekty nesysntetizuje. ;-) Je to radar se syntetickou aperturou (SAR, synthetic aperture radar), sloužící k zobrazení pohybujících se pozemních objektů (GMTI, ground moving target indication).
Apertura je (mírně zjednodušeně řečeno) rozměr antény radaru. Pokud při neměnné délce budeme zvětšovat rozměr antény, bude se vyzařovaný paprsek zužovat a vzroste rozlišovací schopnost radaru. Při zvyšování rozlišovací schopnosti se tak můžeme dostat do situace, kdy by anténa byla rozměrnější (třeba i několikrát) než vlastní nosič radaru. Využívá se tedy toho, že letoun se pohybuje. Radar pořídí několik snímků dané oblasti v krátkém časovém okamžiku. Z těchto snímků se za použití vysoké matematiky a velmi výkonné výpočetní techniky vytvoří snímek jeden, a protože se letoun pohybuje a každý snímek je z jiného místa, tak se rozměr antény ve směru letu příslušně "zvětší", tím klesne "šířka paprsku" a v daném směru vzroste rozlišovací schopnost radaru.

gogo - nepřihlášený host (...99.228...)
22.06.2020 21:30
To je náhrada

za ten, který spadnul v Afghánistánu?

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace