Nejhorší dopady poklesu poptávky Evropu teprve čekají. IATA naléhá na koordinované otevírání hranic.

  • 22.06.2020 08:00

Dokument IATA zveřejněný 17. června předpokládá, že evropská letecká doprava jenom letos přijde o 21.5 miliard dolarů, a to vzhledem k poklesu počtu cestujících. Hrozí riziko, že o zaměstnání může přijít 6 až 7 milion pracovníků, kteří jsou zaměstnání v letecké dopravě a souvisejících službách. Negativní prognózu může částečně zmírnit pouze rychlé obnovení provozu.   

Rychlejší oživení letecké dopravy však vyžaduje koordinovaný a konsistentní přístup vlád k uvolňování restrikcí v cestování, které by bylo založeno na epidemiologické situaci a sledovalo hygienická pravidla ICAO (International Civil Aviation Organization) a EASA (European Aviation Safety Agency). To se týká také karantény. Průzkum IATA ukázal, že 78 % respondentů z Francie, 76 % z Německa a 83 % z Británie nebudou cestovat, pokud by byli nuceni podstoupit karanténu.

Žádoucí je pokračující finanční a regulatorní podpora včetně prodloužení pozastavení pravidla pro sloty. Vzhledem k nízké poptávce nelze společnosti nutit, aby využily 80 % přidělených slotů na letištích s jejich koordinací. Podpora by měla podle IATA zahrnovat také osvobození leteckých společností od daní a poplatků.

Pět největších evropských trhů (Británie, Španělsko, Německo, Itálie, Francie) svůj aktuální výhled na počty přepravených cestujících, nezaměstnanost a vývoj HDP zhoršilo proti předpokladům z dubna.  Pokud jde o počty přepravených osob, dubnová předpověď byla pro všech pět trhů o asi 10 % příznivější než červnová.

Spolu s propadem poptávky klesá ziskovost leteckých společností. Marže vzorku leteckých společností všech regionů klesla v prvním čtvrtletí o 12.3 %, přičemž Evropa zaznamenala druhý největší propad (na vzorku 12 společností). Lze předpokládat, že ztrátovost evropských společností se ve druhém čtvrtletí prohloubí.

V květnu se do provozu vrátilo 2 444 letadel, které byly na počátku krize odstaveny. To zvýšilo nabízenou kapacitu o 25 % v porovnání s dubnem (viz graf 2). Celková kapacita v květnu přesto činila pouhou polovinu kapacit, které byly k dispozici v květnu 2019. (Grafy: IATA)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace