Američané se dnes vrací do vesmíru vlastní raketou. Musk otevírá novou epochu komerční kosmonautiky.

  • 27.05.2020 08:00

Aktualizace: 

Špatné počasí na Kennedyho centru na Floridě překazilo první pilotovaný let Crew Dragon Demo-2 společnosti SpaceX, který měl odstartovat k mezinárodní stanici ISS ve středu 22:33. Předpověď počasí sice dávala 60% šance na start, ale nakonec musel být let několik minut před startem zrušen. Odpočítávání na start probíhalo bez problémů.

Další okno pro start Crew Dragon je v sobotu 30. května v 15:22 EDT, tj. 21:22 našeho času, záložní okno bude hned v neděli v 21:00.  Asi 19 hodin po startu by měl Crew Dragon dosáhnout stanice ISS. (Foto: Al Jazeera)

 

Dnes se vypraví na svou cestu raketa Falcon 9, která vynese do vesmíru pilotovaný kosmický prostředek Elona Muska SpaceX Crew Dragon. Start z rampy LC-39A v Kennedyho vesmírném středisku je plánován na 16:33 místního řasu, tj. 22:33 našeho času. Na palubě budou astronauti NASA Bob Behnken a Doug Hurley. Jedná se o první let amerických astronautů americkým vesmírným prostředkem vypuštěným z amerického území od července 2011, kdy byl ukončen letový program amerického raketoplánu.

Crew Dragon se 28. května v 17:29 našeho času spojí s ISS. NASA ani SpaceX zatím nesdělily, kdy je plánován návrat astronautů na Zemi. O délce pobytu bude rozhodnuto po připojení k ISS a bude se odvíjet mj. od technického stavu modulu Crew Dragon.

Od ukončení programu raketoplánu vynášely americké astronauty do vesmíru ruské Sojuzy. Agentura NASA platila za jedno místo na Sojuzu 86 milionů dolarů. Za místo na palubě Boeingova Starlineru bude NASA platit okolo 90 milionů dolarů, za místo na SpaceX Crew Dragon 55 milionů dolarů. NASA se kromě toho finančně podílela na vývojových nákladech. Pokud mise Demo-2 bude úspěšná, NASA koupí další čtyři místa na další let Crew Dragon, který se má uskutečnit ještě letos. Předpokládá se, že s rozvojem komerčních letů a konkurencí kosmických prostředků se cena sníží na 50 milionů dolarů za místo.  

Let Demo-2 je vpravdě historickým momentem, neboť americké (civilní) lety do vesmíru budou nadále zajišťovány výhradně privátním sektorem. A to na rozdíl od konkurentů, tj. Ruska a Číny. Přitom se odhaduje, že soukromé řešení je výrazně levnější, než pokud by se vývojem zabývala NASA. Odhaduje se, že nosná raketa Falcon 9 má desetinové pořizovací náklady.

Kromě profesionálních astronautů NASA bude Crew Dragon vynášet do vesmíru také platící zákazníky. Turistické výpravy do vesmíru organizuje pro SpaceX turistická agentura Space Adventures. Ta bude nabízet až pětidenní pobyty ve vesmíru, cena však zatím nebyla stanovena. První turistické výpravy se předpokládají koncem roku 2021. SpaceX vynese do vesmíru také cestující společnosti Axiom Space, která se zabývá vývojem nového komerčního modulu stanice ISS. Ten by se měl stát součástí stanice ISS v roce 2024.

Další zákazníci budou přicházet ze zemí, které mají vlastní vesmírné ambice, vesmírné programy a prostředky, nemají však potřebnou techniku pro jejich zajištění. SpaceX a další americké projekty tak budou vytvářet konkurenci Rosskosmosu.

Dennis Tito, první kosmický turista, zaplatil za let Sojuzem 20 milionů dolarů. To bylo v roce 2001, od té doby vyšplhala cena „letenky“ Sojuzem na takřka 90 milionů dolarů.

Muskovo vykročení k ISS je důležitým krůčkem pro návrat Američanů na Měsíc, který je plánován na rok 2024.

Video o programu lze zhlédnout zde. (Vizualizace: spacenews.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Komárek - nepřihlášený host (...42.239...)
27.05.2020 08:41

Jestli to bude dražší, než letenka v Sojuzu, tak to nemá cenu. Rus půjde vždy po dolarech jako medvěd po medu.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace