Trumpův plán podpory naráží na odpor demokratů. Týká se také leteckých společností a Boeingu

Demokraté v pondělí již druhý den blokovali schválení ekonomického stimulačního balíčku v objemu takřka 2 bilionů USD, který má zajistit pomoc hospodářství a domácnostem překonat krizi. Ke schválení chybělo pouhých 11 hlasů. Součástí opatření je přímá podpora leteckých společností a Boeingu, kterou prezident Trump jmenovitě přislíbil. Prozatím se mluví o 50 miliardách USD pro letecké společnosti a 8 miliardách pro nákladní letecké společnosti. Boeing požádal o podporu ve výši 60 miliard USD, a to ve formě půjčky od státu a státních garancí na bankovní půjčky. Výrobce nesdělil, zda žádá také o granty. Přinejmenším část těchto prostředků potřebuje Boeing pro podporu svých dodavatelů. Výroba civilních dopravních letadel v USA zaměstnává na 536 tisíc zaměstnanců. Trump opakovaně ujistil, že Amerika nedopustí pád velkých leteckých společností ani Boeingu. Trump věří, že návrh projde, protože „nic jiného nezbývá“.  

Demokraté mj. požadují otevřené hranice a aby balíček zahrnoval podporu ekologickému programu Green New Deal. Vadí jim, že podpora nezahrnuje podporu výroby elektřiny ze solárních zdrojů a větrných elektráren. Demokraté varují před omyly, kterých se dopustil stát, když zachraňoval velké společnosti v krizi 2008.

Pokud jde o záchranu velkých společností, jako je Boeing, demokraté zdůrazňují, že podpora z veřejných zdrojů musí přinést výhody daňovým poplatníkům. Pomoc musí být doprovázena zákazem zpětného výkupu akcií a omezením mezd vedoucích pracovníků na 200 tisíc USD ročně. (Foto: Reuters)


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Tomas - nepřihlášený host (...33.69...)
24.03.2020 20:19
miliarda, bilion, trilion

Ovsem take cesky bilion = americky trilion (10^12)
viz https://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales

Peter - nepřihlášený host (...153.199...)
24.03.2020 17:49

Bilion v angličtine znamená úplne iné číslo ako v češtine...(miliarda)

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace