Evropské letecké společnosti kritizují Evropskou komisi

Asociace ERA (European Regions Airline Association), která reprezentuje 50 aerolinií a dalších 150 členů z odvětví letecké dopravy, kritizuje Evropskou komisi za nerealistická pravidla pro ochranu práv cestujících a neschopnost na krizi okolo pandemie adekvátně reagovat.

Asociace namítá, že letecké společnosti nemohou zodpovídat za poskytování „neohraničené“ služby pro zákazníky v době, kdy vlády členských zemí uzavírají hranice a letiště. Urguje Evropskou komisi, aby přijala rozhodná opatření pro pomoc leteckým společnostem a byla flexibilní v aplikaci rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č.261/2004 týkající se práv cestujících.

Asociace požaduje, aby letecké společnosti v případě rušení letů pouze refundovaly cenu letenky nebo poskytly vouchery a byly zproštěny dalších souvisejících povinností. Týká se to např. povinnosti zajistit ubytování, občerstvení atd. Vychází z toho, že rušení letu z důvodů např. uzavření letišť je něco, co je mimo kontrolu letecké společnosti a splňuje podmínky vyšší moci.

Asociaci zklamalo, že jednání ministrů dopravy členských zemí EU nepřijala na svém středečním jednání v tomto smyslu žádná opatření. ERA přitom žádala regulátory o adekvátní opatření již 6. března.


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace