Špatný týden leteckých společností

Šéf Delta Air Lines Ed Bastian informoval zaměstnance společnosti, že rychlost, s jakou cestující ruší své letenky na období následujících čtyř týdnů, je daleko vyšší, než společnost kdy v minulosti zaznamenala. Informoval, že se vzdává své výplaty na období šesti měsíců.

Delta snížila kapacity na období dalších několika měsíců o 40 %, což je více, než činil pokles kapacit po událostech 11. září 2001. Společnost odstaví na 300 letadel, odloží přejímky nových letadel a ušetří až 2 miliardy USD omezením dodavatelů a konzultantů. Ed Bastian je přesvědčen, že Delta sice získá nějakou podporu od vlády, ale její forma, objem ani časování nejsou dnes známé a společnost nemůže čekat na vládní pomoc se založenýma rukama.

Lufthansa ohlásila, že odstaví přes 2/3 z asi 800 letadel ve svém leteckém parku. Pokud jde o lety z Evropy do USA, skupina Lufthansa zruší drtivou většinu ze svých 70 transatlantických letů denně. Lety do USA zajistí čtyřmi lety denně. Šéf společnosti Carsten Spohr se spolu s dalšími představiteli oboru v pátek setkal na krizovém jednání s kancléřkou Merkelovou, kde měla být mj. diskutována podpora německé vlády. Podle původních plánů měla vláda uvalit na odlety z německých letišť dodatečnou daň, která měla snížit celkový počet letů. Tato opatření je jedno z těch, které by asi mělo být odvoláno.

Skupina Air France-KLM v pátek oznámila, že si zajistila překlenovací půjčky 1,1 miliardy EUR, aby omezila dopady pandemie. Ve svém videu pro zaměstnance skupiny informoval generální ředitel skupiny Ben Smith zaměstnance, že „společnost čelí bezprecedentní situaci“ a skupina připravila krizový plán v reakci na fakt, že se hodnota společnosti během měsíce snížila na polovinu. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v pátek ujistil, že vláda bude pomáhat všem společnostem, ve kterých má majetkový podíl. Ve skupině Air France – KLM drží stát 14,3 %.

Jedinou příznivou zprávou jsou nízké ceny leteckého paliva. Cena barelu ropy Brent se pohybuje kolem 35 USD. To by však hrálo svou roli pouze v případě, že by letadla byla ve vzduchu. (Foto: Handelsblatt, planes.cz)


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace