Akcie Boeingu dramaticky propadly

  • 12.03.2020 13:00

Do prudkého pádu se dostaly akcie Boeingu 11.3. poté, kdy se na finanční trhy dostala informace, že Boeing plánuje spotřebovat celou půjčku ve výši 13,8 miliardy USD, kterou si výrobce zajistil minulý měsíc. Tuto informaci přineslo zpravodajství Bloomberg s odvoláním na dobře obeznámené zdroje. Z půjčky již bylo vyčerpáno 7,5 miliardy USD a zbytek má být vyčerpán v dohledné době. To znamená, že zadlužování Boeingu postupuje daleko rychleji, než původně firma sama očekávala.

Dalším důvodem pádu byl špatný výsledek prodejů za únor. Zatímco v lednu Boeing nezískal jedinou objednávku, za únor se jejich celkový počet dokonce snížil. Zákazníci zrušili 46 objednávek, mezi nimi např. Air Canada zrušila objednávku na 11 letadel Boeing 737 MAX. Boeing získal 18 nových objednávek, takže celkový čistý pokles objednávek za únor je 28 letadel.

Dalším problémem Boeingu je, že letecké společnosti postižené poklesem poptávky v souvislosti s pandemií koronaviru odkládají zálohové platby na letadla. Zájem o nová letadla přitom klesá. Boeing dnes táhnou prodeje Dreamlinerů, ale ty ohrožuje pokles zájmu o dálkové cestování.

Během obchodování 11. března poklesly akcie o více než 18,15 % (maximum v průběhu dne bylo 19,74 %) a dostaly se tak pod psychologickou hranici 200 USD. Akcie tak propadly pod úroveň července 2017. Nedostatek hotovosti může Boeingu znemožnit výplaty dalších dividend a zpětný nákup vlastních akcií. (Foto: Bloomberg)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace