Moody’s zhoršil úvěrový rating Boeingu. Očekává rychlé zadlužování firmy

  • 04.02.2020 17:00

Již podruhé se snižuje úvěrový rating Boeingu, a to v reakci na růst nákladů a očekávané vysoké negativní hotovostní toky. Nejde přitom pouze o problémy okolo modelu 737 MAX, ale také dodatečné náklady spojené s programem tankeru KC-46. 

Výsledky 4. kvartálu ukazují, že náklady společnosti rostou rychleji, než se původně očekávalo, a za celorok skončil Boeing ve ztrátě. Agentura Moody's po ohlášení hospodářských výsledků nyní očekává, že Boeing letos dosáhne negativních hotovostních toků okolo 10 miliard USD, zatímco původně se předpokládalo kladných asi 3 miliardy USD. Zadlužení by tak stouplo o cca 13 miliard USD.

Ratingová agentura však předpokládá, že firma zaplatí 4,6 miliard USD do společného podniku Boeing Brasil a udrží agresivní výplatu dividend ve výši 12 miliard USD. Celkový růst dluhu za období 2019 až 2020 může proto dosahovat až 27 miliard USD.

Agentura dále snížila rating společnosti Spirit AeroSystems, která je dodavatelem trupů 737 MAX, a to na „podřadnou“ úroveň.

Minulý týden Boeing uvedl do zprávy pro burzovní komisi (SEC) za 4. kvartál náklad 108 milionů USD, způsobený problémy s dodávkami tankovacích letadel KC-46. Tento fakt se neobjevil minulý týden v informacích pro investory. Za 1. kvartál ze očekávají další náklady programu KC-46 ve výši 148 miliard USD.

Program KC-46 je zpožděn o dva roky a Boeing byl nucen zaplatit za zpoždění a špatnou kvalitu asi 3,7 miliardy USD. (Foto: cnn.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace