Kongres si pozval šéfa FAA – má vypovídat o recertifikaci 737 MAX

  • 05.12.2019 17:00

Dne 11. prosince bude šéf amerického regulátora (Federal Aviation Administration) Stephen Dickson vypovídat před americkým Kongresem o certifikaci 737 MAX. Očekává se, že bude přesvědčovat Kongres, že 737 MAX bude po recertifikaci bezpečným letadlem. Zároveň připomínat argumenty, posilující nezávislé postavení FAA na výrobci a plnou kontrolu nad certifikací.

Přístup Dicksona se výrazně liší od jeho předchůdce Elwella, který zejména obhajoval certifikační práci FAA. Mimo jiné argumentoval, že piloti letadel Lion Air a Ethiopian mohli situaci zvládnout, i když o existenci a přesném fungování systému MCAS nevěděli a vědět nemohli. Podobně se ke katastrofě vyjadřoval i Boeing. Boeing však při slyšení v Senátu popřel, že by piloty obou letadel kdy obviňoval. Systém MCAS opakovaně a svévolně zasahoval do řízení letadla, což vedlo ke katastrofě.   

Boeing ujišťuje, že letadlo bude recertifikováno ještě letos. Je pod mimořádným finančním tlakem dostat letadlo do vzduchu. Měsíční ztráty společnosti v souvislosti s uzemněním letadel jsou odhadovány na 1 mld. USD. (Foto: cnn.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace