Nákladní letecká doprava pokračuje v poklesu. Přeprava cestujících stále v růstu.

  • 11.08.2019 17:00

Červnová data o objemech nákladní letecké dopravy, které zveřejnila 7. srpna Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA), ukazují ve srovnání s červnem 2018 pokles o 4.8 % (měřeno v tunokilometrech). Jde již o osmý měsíc poklesu v řadě. Nákladní doprava klesá v důsledku zpomalení růstu světové ekonomiky a obchodních sporů mezi USA a Čínou. Nižší objem dopravy zaznamenaly všechny regiony s výjimkou Afriky, která sice vykázala růst o 3,8 %, ale představuje necelá 2 % světové nákladní letecké dopravy.

Největší propad vykazuje region Střední východ (-7 %) a Asie-Pacifik (-5,4 %). Asie-Pacifik má přitom zdaleka největší podíl na celkové nákladní dopravě (35,3 %).

Naopak pozitivní dynamiku vykazuje přeprava osob, kde poptávka v červnu vyrostla o 5 % (měřeno v nabízených osobových km RPK) a využití sedačkové kapacity se zlepšilo o 1,4 % na 84,4 %. Největší růst také zde vykázala Afrika (11 %), která ale představuje pouhé 2 % světového provozu, následována Středním východem, který rostl o 7,8 %. Nadprůměrných výsledků dosáhla Evropa s růstem o 5,7 % a celkovým podílem na letecké dopravě cestujících 26,7 %. Naopak nejpomaleji rostla S. Amerika s růstem o 3,1 %, přičemž podíl tohoto trhu na celkové přepravě cestujících je 22,4 %. (Foto: wikipedia, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace