Dodávka zboží drony se stane realitou. Amazon a Google zahájí službu v krátké době.

  • 09.06.2019 17:00

Během několika měsíců zahájí Amazon v rámci služby Amazon Prime Air dodávku zboží nakupujícím pomocí dronů. Společnost to oznámila 6. června v Las Vegas. Přesný okamžik startu nebyl specifikován.

Drony Amazon Prime Air používají kromě obvyklých funkcí běžných dronů zejména počítačovou analýzu obrazu a prvky umělé inteligence, které dovolí přistávajícímu dronu vyhnout se lidem, pověšenému prádlu, elektrickým vedením, paraglidistům či jiným nepředvídaným překážkám, které se mohou při dodávce zboží v reálném prostředí vyskytnout. Drony jsou plně elektrické, mají dolet 24 km a budou přepravovat zboží o hmotnosti až 2,3 kg.

Amazon na vývoji technologií pracoval léta. Již v prosinci 2013 oznámil Jeff Bezos, šéf Amazonu, že dodávka zboží drony bude zahájena do pěti let. Start služby se proti této prognóze opozdil, a to z důvodů složité regulace. Regulátor, Federální úřad pro letectví (FAA), totiž zpočátku povoloval lety dronů pouze za podmínky jejich přímé viditelnosti operátorem, což společnostem jako je Amazon nevyhovovalo. NASA a FAA podrobily automatické systémy řízení letů podrobným zkoumáním v Renu a výsledky testů zřejmě povedou k udělení povolení pro lety dronů, které nejsou po celou dobu monitorovány operátorem. V těchto testech byly zapojeny drony obchodního řetězce 7-Eleven.

Amazon je přesvědčen, že veškerá povolení se podaří zajistit během několika měsíců. Technologie je připravena. Amazon v poslední době zásadně reformuje způsob expresních dodávek na domácím trhu, a to od vlastních nákladních letadel (Prime Air) přes nákladní vozidla až po drony. V důsledku těchto změn nyní společnost FedEx oznámila, že již neprodlouží smlouvu s Amazonem na leteckou přepravu expresních dodávek v USA. Amazon představoval v roce 2018 1,3 % výnosů FedEx.

Jiný projekt dodávky zboží bude provozovat Google (projekt Wing), který v dubnu získal příslušná povolení platná pro část Virginie. Dodávku pomocí dronů testuje v Singapuru také Airbus. (Foto: Dice Inside)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace