Hliník pro letadla bude

  • 23.05.2018 08:00

Jak již server planes.cz informoval, kombinace 10% celní přirážky na dovoz hliníku do USA a zároveň sankcí, které uvalila na miliardáře Olega Děripasku a jeho společnost UC Rusal americká vláda, způsobila prudký růst světových cen hliníku. UC Rusal je největším světovým exportérem hliníku. Odborníci se nechali slyšet, že pokud by UC Rusal skutečně v důsledku sankcí odešel z trhu, hliník by se stal deficitní surovinou s fatálními dopady na letecký a automobilový průmysl. Ministr financí USA (U.S. Secretary of the Treasury) Steven Munchin poté ohlášená opatření zmírnil a naznačil i možné odvolání sankcí. V reakci na toto ohlášení ceny hliníku po dvou týdnech chaosu klesly o 7 %, byť řada nejasností okolo sankcí přetrvává.

připravil: Michalc


Fotografie k článku



Komentáře



MichalC (...17.10...)
23.05.2018 21:15
Hlinik a sankce

Tady na planes.cz se problém nedostatku hliníku zmiňuje v souvislosti s letadly, ale hliník se týká, jak zmiňuje příspěvek, např. také automobilového průmyslu. A určitě i dalších odvětví. Faktem je, že sankce samostatně vyhlásili a samostatně je také zrušili, a to poté, co si vláda uvědomila, že je to prakticky neproveditelné. Takže tu lze těžko mluvit o uhýbání.
Další moment ovlivňující cenu hliníku jsou dovozní cla, ale ta se vztahují na jakýkoliv dovoz hliníku odkudkoliv, takže to s UC Rusal nesouvisí.

gogo - nepřihlášený host (...99.228...)
23.05.2018 19:59
srabi

měli by říci, že radši nebudou mít letadla, než uhýbat Rusům...

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace