Pojďte se mnou vzpomínat - příhody, nehody a havárie 2

Dnes se budu ještě jednou zabývat leteckými nehodami, a věnuji to jako vzpomínku a uctění památky na všechny, kteří při nich zahynuli. Se všemi borťáky jsem se osobně znal, protože vzešli z našich řad, a na palubu přišli z pozice leteckého mechanika. Při některých nehodách zahynuli i letečtí mechanici z technického doprovodu, a to byli moji kolegové. Mechanik v technickém doprovodu měl za úkol po přistání ošetřit letadlo jak bylo stanoveno předpisem, a to mohl dělat jenom ten, kdo měl složenou typovou zkoušku a získal tak oprávnění od státního leteckého úřadu. Říkali jsme tomu "licence", a byla vyžadovaná i na zahraničních letištích. Ještě ji mám schovanou.

Ale teď opět k vlastnímu tématu. Popíšu příhody, které měly společného jmenovatele, a tím byl akcelerační automat.

Letecká příhoda se šťastným koncem se odehrála na letišti Sliač. Tenkrát letěla prázdná Il-18 jako speciál pro nějakou zahraniční delegaci a šlo o to, že bylo "nutné" přistát (jaká podoba, že?). Letiště leží v údolí, na úpatí kopců, a bylo zde silné kouřmo. Sedalo se na dráhu 02, která směřuje od Nízkých Tater. I při přibližování za pěkného počasí jsou větve vysokých stromů nebezpečně blízko od přistávajícího letadla... Tentokrát byly ještě blíž, posádka je viděla těsně před kabinou. Reagovali všichni stejně. Borťák posunul páky dodávky paliva na maximální dodávku (nesprávně řečeno přidal plyn) a pilot přitáhl řízení na stoupání. Posádka měla štěstí, že terén pod letadlem klesal (letělo se z kopce). Štěstí proto, že zvýšený výkon motoru se projevuje teprve se zpožděním pěti vteřin. Proč, to vysvětlím za chvíli. Letadlo v tuto chvíli přestalo klesat, a tím se vzdalovalo od nebezpečných vrcholků stromů. Pozvolna reagovalo na vyšší výkon motorů, a vzdalovalo se od země. Z přistání ve Sliači nebylo nic, naše "osumnáctka" zamířila do Bratislavy. Zde v pořádku přistála a po prohlídce draku a odstranění listí a větviček pokračovala v letu do Prahy. Pro zahraniční delegaci ve Sliači bylo vypraveno letadlo náhradní.

Ve zcela jiné situaci, tentokrát se špatným koncem, se ocitlo letadlo DC-9 jugoslávské letecké společnosti. Vezlo naše rekreanty z dovolené od moře, a ti už se těšili na návrat domů. Bylo jich na palubě 115 a s nimi 5 členů posádky. Při poslední zatáčce na dráhu 25 ruzyňského letiště se dostali do mlhy a přestože byli upozorněni, že přistávací zařízení ILS není v provozu, rozhodli se sednout. Nastala opačná situace než na letišti Sliač. Terén ve směru letu prudce stoupal. Ve vzdálenosti 8,5 km před prahem dráhy se letoun zabořil do země.

Velmi podobná situace nastala nedávno, při letu speciálu s polskou delegací. Nebudu zde rozebírat proč se posádka rozhodla přistát, když pro to nebyly vhodné podmínky. Všechny úvahy o tom jsou pouhé spekulace, a jak to skutečně bylo nebude nikdy zveřejněno. Z posledních slov v kabině posádky je ale zřejmé, že těsně před havárií, několik metrů nad zemí, posádka zahlédla vrcholky stromů. V této chvíli ani okamžité zvýšení dodávky paliva do motorů nemohlo pomoci.

A nyní vysvětlím, proč má proudový motor akcelerační automat, a jak pracuje. Na prudký pohyb páky směrem k vyššímu výkonu se motor rozbíhá velmi pomalu (zvýšení se projeví za pět vteřin). Není to jako u auta, kde se sešlápnutím pedálu zvýšíte množství paliva a zároveň otevřete klapku dodávky vzduchu. Tím je zachován nutný poměr, aby vznikla palivová směs, která je schopná hořet. Zhruba v poměru 1:15. Je-li paliva méně, vznikne tzv. chudá směs, je-li paliva více, jedná se o směs bohatou. V obou případech ale odmítá hořet. Poměr palivo - vzduch platí i u proudového motoru. Při přidání se zvýší množství dodávaného paliva do motoru, ale otáčky kompresoru, který dodává vzduch, se zvyšují jenom zvolna. Ve spalovací komoře nastává nedostatek vzduchu. Aby k tomu nedošlo je zde akcelerační automat, který brzdí dodávku paliva a zvyšuje ji v závislosti na dodaném množství vzduchu. Toto trvá pět, někdy až sedm vteřin. V počátcích létání s proudovými motory toto zařízení na letadlech nebylo a piloti měli nařízeno přidávat jen pozvolna. Ono se to řekne, pozvolna, ale přidávejte pozvolna, když se řítíte rychlostí 1 000 km proti překážce! Mnoho pilotů prvních proudových stíhaček na to také doplatilo svými životy. Zlepšení přinesl až akcelerační automat, ale o tom už jsem vyprávěl. Mimochodem: víte, že první proudové letadlo na světě použila ve válce německá Luftwaffe, a že to byl legendární Messerschmtt Me 262 Schwalbe (Vlaštovka)?

Letecká nehoda se nevyhnula ani typu Il-62. Stalo se to na lince Praha - Damašek. Při přistání za jasného počasí a dobré viditelnosti letadlo narazilo do písečné duny, a to 17 kilometrů před prahem dráhy letiště v Damašku. Okamžitě začalo hořet a požár byl tak silný, že zničil obě schránky palubního zapisovače, a to i přesto, že jsou vyrobené z nehořlavého materiálu. To jsou ony dvě schránky, pro které se vžil název "černé skřínky". Všude na světě mají nápadně, zářivě oranžovou barvu, aby se usnadnilo jejich hledání. V jedné jsou zaznamenány letové údaje a bývá jich několik desítek, a ve druhé je zaznamenaný hovor v kabině posádky. Mikrofony jsou tak citlivé, že je slyšet, i když navigátorovi upadne tužka.

A teď tedy co se stalo. Přiblížení prováděl druhý pilot a výškoměr měl nastavený na QNH, to je na hladinu moře, i když se na přistání seřizuje na QFE, tedy na práh dráhy. Pro pilota je přece důležitější, jakou výšku má nad přistávací dráhou, než jakou má nad hladinou moře. Pilot v domnění, že má nastaveno QFE, přistával. Při přistání bylo v kabině ještě rozsvíceno hlavní osvětlení kabiny, tím byl ztížen výhled ven. Prakticky nebylo vidět nic. Potom už nastal náraz na zem. Ze 117 cestujících přežili jenom dva, z posádky zahynuli všichni. Byla mezi nimi i letuška, jejíž otec, pilot, zahynul při leteckém neštěstí u Tripolisu.

Několik spolu souvisejících náhod a jeden omyl se spojily, aby vyústily v katastrofu letadla Il-18 OK-NAB v Bratislavě. O den dříve se toto letadlo vrátilo z trati a na motoru číslo dvě byla nahlášena závada. Celou noc pracovala skupina mechaniků, ale žádnou závadu, a to ani při motorové zkoušce, neobjevila. Bylo proto rozhodnuto, že letadlo bude nasazeno na linku do Bratislavy, poletí s ním jako technický doprovod letecký mechanik, který bude s posádkou uvedený motor sledovat, a pokud se závada během letu objeví, pokusí se ji identifikovat. Letadlo v 09:37 odstartovalo z letiště Praha - Ruzyně a zamířilo směrem k Bratislavě. Zde po ohlášení bylo zjištěno, že má větší příletovou výšku, než má mít. Bylo nad osou sestupu. Ke snížení výšky byl použit postup, který nebyl sice zakázán, ale rozhodně nebyl předpisový. Jak se později ukázalo, byl velice riskantní. Stáhli otáčky druhého a třetího motoru a místo tahu motory brzdily. Letadlo začalo klesat. Součástí motoru AI 20 bylo zařízení, které při ztrátě výkonu ho automaticky vypínalo a přestavilo vrtuli do praporu, což znamenalo, že se listy vrtule nastavily do polohy, kdy kladou nejmenší odpor a vrtule se přestane otáčet. Toto nastalo u motoru číslo tři. Ten se vypnul a vypraporoval. Ihned potom se zastavil motor číslo čtyři, přesto, že byl v režimu tahu. Nemohlo k tomu dojít automaticky, ale musel být vypnutý zásahem posádky. Zřejmě chtěli vypraporovat motor číslo dvě a omylem vypnuli čtyřku. Tu se sice ihned pokoušeli nahodit, ale v malých rozbíhacích otáčkách nastal brzdicí účinek. Motory číslo tři a čtyři nepracovaly, motor číslo dvě měl otáčky na minimu a proto brzdil. Pouze motor jedna pracoval bezvadně, avšak stahoval letadlo ke straně. Za této situace ho nešlo řídit a následoval tragický pád na vodní plochu v blízkosti letiště.

Na letišti je čilý ruch na zemi i ve vzduchu. To všechno musí koordinovat "Řízení letového provozu". Že se mu to někdy nepovede, svědčí tyto případy: Na letišti Tenerife vjely na dráhu dva B747 a jeden začal startovat. Narazil do toho, co pojížděl, a konec byl tragický. Dvě zdemolovaná letadla a 583 mrtvých. Na letišti v Praze vjela na dráhu Il 18 v momentě, kdy přistávalo jiné letadlo. Díky duchapřítomnosti kapitána tohoto letadla nebyly žádné ztráty na životech, poškozena byla dvě letadla a zraněni čtyři cestující
 

Zde je vyřazená Il-12, u které se na odstavném místě samovolně zasunula levá podvozková noha. Nikomu se nic nestalo, křídlo bylo dočasně podloženo bednou od brzdových souprav
 

Tuto fotografii jsem nikdy nezveřejnil, jste první, kdo ji vidí. Je to tryska třetího motoru Il-62 na letišti JFK v New Yorku. Už při pojíždění jsem slyšel, že jedou na tři motory. Kapitán mi ohlásil: "Koukni se na trojku, asi jsme chytili ptáka". Okamžitě jsem přistavil schody ke vstupnímu ústrojí, ale stopy po ptáku tam nebyly. Kompresorem však nešlo otáčet. Ihned jsem se přesunul do výstupní roury motoru a tam jsem viděl to, co vy na fotce
 

Zde je nejsmutnější fotka z celého vzpomínání. Letadlo Il-14 po generálce odstartovalo ke zkušebnímu letu. Toho se zúčastnilo (jak bylo tehdy zvykem) i šest zaměstnanců, kteří se šli "povozit". Havarovalo nedaleko letiště, kde narazilo do drátů vysokého napětí. Nikdo nepřežil

Autor: Karel Málek



Související kategorie

Komentáře



adamletec - nepřihlášený host
07.03.2012 17:06
dvě nehody

pane Zítku,
zmíněná nehoda IL-14 u Jenče v roce 1968 a u červeného újezdu v roce 1961 jsou dvě odlišné nehody U Jenče (spíše u Ptic) zahynulo13 lidí a 27 zraněných. Přeji hezký den. Jinak pěkný článek.

Zdeněk Josefík - nepřihlášený host
19.11.2010 08:50
Ke katastrofě polského Tu-154

Oni to měli ještě o něco horší. Vzhledem k rokli před VPD uviděli zem když měli výšku před prahem dráhy asi -30 m!!! Zdraví ZJ

jicha - nepřihlášený host
02.11.2010 20:56
osmáctka do zlatých písků u blavy

Karle, nějak se pozapomnělo na to, že posádka která přelétávala letadlo z Tripolisu si nahodili i ten tzv. závadový motor a vypínali až nad hranicemi, viz zapisovač. K úniku ojele nedošlo. S.M zahynul zbytečně.
Piš dál, dál. Je to mnohem lepší než ty bláboly,zvané čechoviny

ing. Jan Zítek - nepřihlášený host
29.10.2010 20:53
chybný komentář autora článku

U poslední fotografie havarovaného IL-14 "po generálce" uvádíte zjevně chybné údaje. Vyfotografované letadlo havarovalo v srpnu 1968 těsně před obcí Jeneč krátce po startu na pravidelné lince myslím do Bratislavy. Bylo plně obsazené cestujícími. Zahynulo asi 10-15 cestujících. Zranění byli rozvezeni do nejbližších nemocnic (Kladno, Praha). Takže není pravda, že všichni zahynuli. Mám další fotografie z této nehody a mnoho dalších podrobností, protože jsem se jako vojín z blízké posádky v Hájku u Prahy zůčastnil záchranných prací a druhý den jsem s jinými vojáky místo nehody hlídal a tak jsem měl jedinečnou možnost pořídit několik fotografií.

Máte-li zájem vidět a dozvědět se více, tak mne prosím kontaktujte na můj e-mail.

S pozdravem

Zítek

Roman - nepřihlášený host
22.10.2010 17:10
Vzteklá turbína IL-62M

Opět zdravím Karle, fotky turbíny, kde se tavil titan, mám dodnes. Jenom upřesnění: byl to čtyřka motor, spolu jsme rozpojovali a zajišťovali táhla od pístnic reverzu a vypouštěli tlak, aby při přeletu na tři nedošlo k samovolnému otevření reverzu. No a dneska po více jak dvaceti letech už snad můžeme říci, že s tím zaslepením motoru to bylo trochu jinak. Asi tři neděle před touto událostí půjčil náš společný kamarád Ostravak dekl Polákům, protože letěli domů taky na tři, takže my jsme měli na to zaslepení..... Dneska si z toho děláne srandu, ale přiznej, že když startovali z JFK, tak bys stejně jako já, přeštípl stovku hřebík. Roman

Zed - nepřihlášený host
12.10.2010 16:54
to iceman

řekněme, že to tak mohlo být...každopádně, trajektorie letu byla dána a vteřina je strašně krátká doba, zejména pro ruskou mašinu. Nikoho jsem se nechtěl dotknout, a stalo-li se, omlouvám se.

iceman - nepřihlášený host
12.10.2010 13:14
Il-18 vs. Tu-134

Pro Zed: O případu Il-18 vs. Tu-134 byl natočen jeden díl série Osudové okamžiky a tam pilot říká, že dali plné plyny a přitáhli řízení. To bych viděl jako duchapřítomnost. To, že díky reakční době pilotů a zpožděné reakci proudových motorů na plný plyn to nemuselo mít na nic vliv je věc jiná resp. spekulativní.

Zed - nepřihlášený host
12.10.2010 10:41
Vážený autore.

Dovolte, abych se zde vyjádřil k některým nepřesnostem uvedených v jinak celkem hodnotném článku.Předesílám, že jsem řídící letového provozu a považuji za nutné Vás opravit některých tvrzeních, která tu předkládáte relativně široké veřejnosti.
Nikdy jsem se neodvažoval tvrdit, že řídící letového provozu nedělá chyby, neboť i on je bytost lidská, a tedy chybující, a jako takový je zodpovědný za řadu leteckých nehod, ikdyž téměř vždy se jednalo o řetěz událostí k nehodě směřujících, viz. např. Uberlingen, nebo vámi zmiňovaných skoro 600 mrtvých na Tenerife. A tady bych se razantně ohradil proti Vašemu tvrzení, že se řídícím něco nepovedlo. Vřele doporučuji, abyste se příště lépe seznámil s všeobecně známými a mnohokrát publikovanými fakty, které za hlavního viníka jednoznačně uvádějí holandského pana kapitána, který svojí nekázní a spěchem ( posádka byla téměř off-duty) odsoudil řídícího na věži bez pozemního radaru v mlze na přeplněném letišti, i posádku druhého Jumba PANAM do role statistů v tomhle horroru...tedy řetěz událostí začínají uzavřením sousedního letiště v Las Palmas z důvodu hrozby bombovým útokem ETA, a následných divezí veškerého provozu na přeplněné Tenerife, přes příšerné počasí s nízkou dohledností, mizerné vybavení věže, slabé rádio, zablokovanou hlavní pojezdovou dráhu parkujícími letadly, a končící bezprecedentní leteckou nekázní zkušeného kapitána s tisíci nalétaných hodin, který tam "vrazil plnej" bez povolení ,na základě přeslechu.
Zato druhý případ, který zmiňujete byl celý v režii řídících let.provozu, jen bych, s dovolením, vynechal tu duchapřítomnost pilotů. Bylo to v celou hodinu, kdy se řídící střídají, a na vině bylo jednoznačně špatné předání služby. Il18 byla řádně povolena vstoupit na dráhu, jenže přebírající řídící se v mlze bez pozemního radaru domníval, na základě nedbale vyplněného proužku, že povoluje vstoupit na dráhu 25, osmnáctka však byla připravena, a také vstoupila na dráhu 31, kde začala provádět run-up motorů, což chvíli trvalo. Mezitím dostal Tu134, který míjel maják na sedmém km, povolení přistát na tuto, tedy obsazenou, dráhu. Mezi momentem, kdy piloti Tupoleva uviděli osmnáctku na dráze a momentem kdy jí křídlem amputovali směrovku uplynula tak krátká doba, že nebyl prostor ani čas na jakoukoliv, byť sebeduchapřítomnější reakci s ohledem na jisté prodlevy v řízení ruských letadel, které na jiném místě erudovaně popisujete.
Doufám, že můj komentář přijmete bez zášti a jsem s pozdravem.
Zed - řlp.

Karel - nepřihlášený host
11.10.2010 14:46
Tomas:

Po pravdě řečeno, mám s tím prudkým požárem, který zničil oba zapisovače, také trochu problém. Palivo bylo z letu na FL hodně podchlazené, všude písek, do kterého mohlo neomezeně nasávat. Pokud by se po nárazu rozprášilo do atmosféry, nastal by spíš něco jako výbuch, jehož tepelné účinky by byly omezené. V případě rozlití paliva by sice požár vzniknout mohl, ale zdá se mi, že by jeho nejprudší fáze nemohla trvat dlouho, protože palivo by se mělo tendenci vsakovat do písku. No a z hořících sedaček by asi nevznikl dostatečný žár. A pak je tu ještě konspirační teorie související s Tu-154, MA240 (HA-LCI) a vracejícími se vůdci OOP.

Evžen Pokorny - nepřihlášený host
11.10.2010 14:46
komentár

Ahoj Karle. Vždy si s potešením prečítam tvoje spomienky a ak mi pošleš
mailovú adresu tak Ti môžem poslať fotky IL18 ky po prílete zo Sliača do
Bratislavy shodou okolností som mal v ten den nočnú smenu tak som to
nafotil.

Celkem 43 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace