Havárie TU-144 CCCP-77102 v Paříži

Dne 3.6.1973 oblétla celým světem tato zpráva: „V průběhu jubilejního 30. mezinárodního aerosalónu na letišti v Le Bourget v 15 hodin 29 minut místního času havaroval v průběhu letové ukázky sovětský nadzvukový dopravní letoun Tupolev TU-144. Zahynula celá šestičlenná osádka z řad civilního obyvatelstva bylo 8 obětí a desítky různě zraněných. Příčina havárie je zatím nejasná“. I na tehdejší poměry straně a vládě oddaný sovětský tisk nemohl dělat, že se nic nestalo. V ten den přihlíželo neštěstí více jak 200 000 přímých diváků na letišti v Le Bourget.

Letecký pohled na Aerosalón v Le Bourget 1973

Od té doby uplynulo mnoho let a příčina katastrofy byla pořád záhadou. Různým spekulacím nahrál fakt, že na rozdíl od jiných leteckých nehod nebyla zveřejněna oficiální vyšetřovací zpráva. Co se tehdy ve skutečnosti stalo? Proč se veřejnosti nepředložily závěry vyšetřování francouzsko-sovětské komise, mimochodem složené z odborníků v oblasti letectví s mnoha zkušenostmi? Pokusme se s využitím dnes dostupných pramenů dát na tuto otázku odpověď.

Vzlet prvního vyrobeného sériového letounu TU-144S, výr.č. 01-2 s registrací CCCP-77102 se uskutečnil 20.3.1972. Na základě předchozích letových zkoušek prototypů a předsériových letounů byla u sériových TU-144S celkově vylepšena aerodynamika a došlo i ke zvětšení plochy křídla. Vzletová hmotnost dosáhla 195 tun, do draku sériových letounů se začaly montovat čtyři motory NK-144A z konstrukční kanceláře N.Kuzněcova. Ve vzletovém režimu se zapnutým přídavným spalováním dosahovaly tahu 20 000 kg. Uvedený letoun nebyl určen k prodeji, měl se stát předváděcím typem pro zástupce provozovatelů letecké dopravy a široké veřejnosti. V této roli jej bylo možné shlédnout v roce 1973 na tehdejším aerosalónu v Le Bourget. První předvedení v letu bylo uskutečněno dne 2.6.1973. Diváci na letišti měli přímou možnost porovnat výkony TU-144S s dalším nadzvukovým letounem Concorde. Nejdříve se odborníkům a dalším návštěvníkům aerosalónu představil v letu Concorde a jako druhý v pořadí vzlétl TU-144S s osádkou vedenou kapitánem-testovacím pilotem M.V. Kozlovem. I laikům bylo poměrně rychle jasné, že zatímco Concorde působil jako plynule ovladatelný letoun s velmi dobrými letovými schopnostmi, tak TU-144S naopak obratností nevynikal. Mnohem větší poloměry zatáček, pomalejší reakce na změny směru letu, to vše hovořilo spíše pro jeho konkurenta Concorde.

TU-144S krátce po příletu na letiště Le Bourget v červnu 1973

Zde trochu odbočíme, abychom se dostali k vlastní příčině havárie. Uvedený letoun registrace CCCP-77102 byl vyroben ve výrobním závodě ve Voroněži. S blížícím se datem pařížského aerosalónu vzrůstalo pracovní tempo a s ním i nervozita všech zúčastněných. K tomu svým dílem přispěla zpráva, že minimálně jedné letové ukázky se zúčastní vysoká státní delegace! To původně plánováno nebylo ...

Před aerosalónem byla ve výrobním závodě ve Voroněži elektronicky nastavena maximální možná výchylka elevonů (řídících ploch které svou činností nahrazují u křídel typu delta činnost klasické výškovky) na pouhých 5° v obou směrech pohybu při vysunutých předních pomocných stabilizačních plochách. Jde o známá „kachní křidélka“, anglicky označovaná „Canards“. Jejich funkcí byla stabilizace letu při malých rychlostech. Po jejich zatažení bylo omezení výchylek elevonů automaticky vypnuto.

Jak již bylo řečeno, oproti Concorde byl letoun TU-144S poněkud méně obratný. Můj profesor André Turcat z Toulouse po létech vzpomínal: „Concorde předváděl klasickou ukázku ovladatelnosti při nízkých i větších rychlostech. Sovětům se vůbec nedařilo dostat se alespoň na srovnatelné poloměry zatáčení, celá letová ukázka působila trochu neohrabaně. Na druhou stranu všechny přítomné překvapili solidní stoupavostí letounu. Proto bylo po prvním letovém dni rozhodnuto, že technikové pomocí přepínačů umístěných pod zaplombovaným krytem vyřadí elektronické omezení výchylek elevonů. To bylo techniky telefonicky konzultováno s výrobním závodem ve Voroněži a s ohledem na příjezd jejich stranické delegace na aerosalón nechtěli riskovat debakl při letové ukázce. Panel s přepínači se nacházel v kabině osádky za zády kapitána, přístup k přepínačům byl blokován plechovým krytem se šrouby a závlačkami od výrobce včetně plomb. Ty byly samozřejmě při manipulaci v Paříži techniky odstraněny. Dotyčný letoun byl tímto panelem stále ještě vybaven i v době aerosalónu, jelikož nebyly hotovy všechny letové testy prvního sériového stroje …

Nikdo z techniků ovšem nemohl tušit, jak byla zapojena kabeláž u tohoto panelu. Výrobce v dokumentaci jasně nařizoval, aby byly provedeny všechny nezbytné testy. To platilo zejména v případě, kdy došlo k zařazení dalších elektronických pulzů přepínači v okruhu automatické stabilizace letu. To, co následovalo, je skoro nemožné uvěřit … Osoba odpovědná za správné zapojení kabeláže do všech sběrnic včetně zapojení a kontroly konektorů odešla na mateřskou dovolenou (žena práci dokončovala v pokročilém stupni těhotenství …) a její práci dokončil v rychlosti zaškolený kolega. Ten nebyl natolik zkušený jako ona a tak se stalo, že nezapojil všechny výstupy do požadovaných konektorů… Neuvěřitelné se stalo holou skutečností.

Nebyl čas systém zkontrolovat, natož jej vyzkoušet za letu. To se stalo později v Paříži osudným okamžikem pro všechny zúčastněné.

V průběhu letu nebyl žádný problém s elektronickým omezením výchylek elevonů na max. 5 stupňů nahoru i dolů. To se ovšem radikálně změnilo v okamžiku, kdy v Paříži technikové výrobce příslušnými přepínači na dříve zmiňovaném panelu omezení výchylek vypnuli. Pokud byly za letu vysunuty přední pomocné stabilizační plochy („kachní“ křidélka za kabinou osádky, zatažitelná do trupu), automatický stabilizační systém letounu pracoval bez závad. Ve chvíli, kdy došlo k jejich zatažení, dostaly elevony elektronický impulz k maximální záporné výchylce 10 stupňů.

Při druhém letovém dnu na aerosalónu v Le Bourget provedla osádka TU-144S vedená M.K. Kozlovem po dvou průletech v ose vzletové a přistávací dráhy průlet třetí. Po přelétnutí zhruba poloviny délky dráhy v její ose dala osádka plný plyn a stroj začal prudce stoupat se zapnutým přídavným spalováním u všech motorů. Ve výšce 1200 metrů osádka zatáhla přední stabilizační plochy, na to reagoval systém stabilizace letu plnou výchylkou elevonů 10° dolů…

TU-144S, registrace CCCP-77102, pár minut před havárií …

Více než 200 000 diváků se stalo nechtěnými svědky tragické události. Výsledkem plné výchylky elevonů v záporném smyslu bylo prudké převedení letounu do klesání s velmi rychlým nárůstem rychlosti. Při rychlosti 500 km/h došlo k zápornému přetížení zhruba 1 – 1,5G. Osádka doslova visela v bezpečnostních pásech. V tu chvíli kapitán Kozlov přitáhl „berany“ řízení k sobě až na doraz, letoun ovšem vůbec nereagoval a pokračoval v klesání! Po pár vteřinách opět vysunuli přední stabilizační plochy, tím pádem se obnovila ovladatelnost letounu.

Bohužel, nacházeli se v několika stech metrech nad zemí. Kapitánovi nezbylo, než se pokusit prudkým přitažením stroj vyvést z klesání. Přitáhl ještě jednou vší silou řízení k sobě. Následkem toho došlo k razantnímu přetížení konstrukce letounu. Destrukce začala ulomením levé části křídla, přetočením zbytku stroje na záda, odlomením přední části trupu a následným pádem stroje na část vesnice Goussanville. Po dopadu větší části stroje na místní školu došlo k okamžitému požáru, ten přiživily zbytky paliva. Oheň se podařilo sice rychle uhasit, avšak zůstala řada mrtvých a desítky zraněných. Trosky letounu byly rozmetány v okruhu několika stovek metrů… Kapitán Kozlov byl informován, že konstrukce letounu vydrží přetížení až do hodnoty 5 G. U předsériového stroje nebyla ovšem pevnost draku na takové úrovni. Destrukce letounu nastala v „pouhých“ 4-4,2 G !!!

Ihned byly zastaveny letové ukázky a na místo se sjížděly další hasičské jednotky, sanitky, záchranáři začali svou práci. Z letiště v Le Bourget dorazil zbytek sovětské výpravy, který po prvotním šoku začal s obhlídkou zbytků letounu. Není pravda, že by se nenašly tzv. černé skříňky, tedy palubní zapisovače dat. Byly nalezeny a v dobrém stavu.
Dne 13.2.1996 uvedla jedna televizní stanice dokumentární film pod názvem: “Letoun, který nebyl.“ V uvedeném filmu uvedl E. Krupjanskij, jenž byl v 70-tých letech jako jeden z ředitelů institutu letových zkoušek přítomen na aerosalónu v Le Bourget, jak nalezli černé skříňky na místě dopadu nešťastného letounu. Ty byly velmi rychle tajně dopraveny do Sovětského svazu. Všechny záznamy byly vyhodnoceny a tento vysoce citlivý materiál skončil svou cestu v trezoru tehdejšího ministra leteckého průmyslu SSSR P.V. Dementěva. Analýza záznamů přesně potvrdila maximální výchylku elevonů 10° směrem dolů. Jak se dále ukázalo, všechny motory pracovaly až do okamžiku pádu do terénu.

Po ustanovení společné vyšetřovací komise, kde byly zastoupeny rovným dílem Sovětský svaz i Francie, začala rutinní práce odborníků v místě dopadu většiny trosek letounu. Zde musím zmínit jinou skutečnost. Chvíli před startem TU-144S odstartoval stíhací letoun francouzského námořnictva typu Mirage 3. Jeho úkolem bylo instalovanou filmovou kamerou zachytit činnost pomocných stabilizačních ploch vysouvaných za kabinou osádky a jejich ovládání za letu. Osádka letounu Concorde, startujícím před TU-144S, byla o činnosti Mirage informována, Sověti nevěděli ovšem nic.

Sovětská verze posledního letu TU-144S v Le-Bourget 1973 v grafické podobě

V průběhu vyšetřování došlo k následující dohodě. Pod tíhou znalců z oboru Sověti přiznali skutečnou příčinu havárie letounu a bylo jim „dovoleno“ bez dalšího zkoumání odvézt palubní zapisovače dat. Zbytky letounu byly postupně odvezeny na letiště v Paříži a odtud letounem AN-22 „Antej“ přepraveny do Sovětského svazu. Později byly v hangáru za pomoci zvláštní konstrukce složeny, aby bylo možno určit, jak probíhala destrukce letounu za letu.

Vrak letounu složený v hangáru pomocí speciální konstrukce

Výměnou za souhlas s výše uvedeným postupem Sověti pomlčeli o úloze letounu Mirage 3. Obě strany proto nevydaly oficiální vyšetřovací zprávu do tisku. Po mnoha měsících Sověti vydali jen neurčité prohlášení, jak se letoun zřítil v důsledku úhybného manévru před možnou kolizí s „jakýmsi“ letounem Mirage. Druhý pilot TU-144S byl jedním televizním štábem požádán o natočení letových záběrů přímo z kabiny osádky. Po havárii se také spekulovalo o možném pádu kamery na řízení s jeho následným zablokováním. Dohadů bylo mnoho, pravá příčina havárie byla utajována velmi dlouhou dobu.

Záběr TU-144S z letounu Mirage 3, Le Bourget 1973

Před několika lety vyšla v Rusku kniha, která vynesla konečně pravou příčinu havárie na světlo. Kolektiv autorů vedený V. Blizňukem publikaci nazval: „Pravda o nadzvukových dopravních letounech“, kde je tato nehoda velmi detailně popsána.
Osádce letounu, jež odpočívá na moskevském Novoděvičím hřbitově, se alespoň po mnoha letech dostává zadostiučinění. Nebyla to jejich vina. Očití svědkové uvádějí, jak po provedení úprav těsně před letem šéfpilot Kozlov nechtěl se strojem vůbec vzlétnout. Nařízení po stranické linii bylo ovšem silnější. Netušil, že jeho odpověď: „Dobrá, poletím, ale nějak to vysvětlete mé ženě …“ dostane za pár desítek minut podobu reality.

Osádka osudného letu TU-144S, M.V. Kozlov druhý z pravé strany

Požádal jsem jednoho ze svých známých, který létal jako druhý pilot na TU-144S na lince Aeroflotu, abych jej při jeho plánované návštěvě Prahy mohl „vyzpovídat“. Pokud se to podaří, čtenáře planes.cz seznámíme s jeho postřehy o létání s tímto letounem. Ale o tom snad někdy příště.

Zdroj fotografií: webové stránky (testpilot.ru a wanadoo.es)




Související kategorie

Komentáře



dochtor - nepřihlášený host
12.06.2008 09:01
NASA

S tým môžem len súhlasiť.
Až na to, že to neboli "asi tři lety" ale "tři léta"

JudasPriest - nepřihlášený host
11.06.2008 12:44
NASA

Aha, když to bereš takhle... tak pak asi nemá smysl abych tu plácal něco o tom že v době kdy se ty asi tři lety pro NASA dělaly nebylo možné žádný Concorde z provozu stáhnout nehledě na ekonomickou stránku věci. A že v neposlední řadě NASA skutečně pro svá měření nutně nepotřebovala "tennejlepšísoučasnýcivilnínadzvukovýtryskáčnasvětě" Víš já se kolikrát kvůli obhajobě sovětské techniky i pohádal (třeba kvůli posledním Sůčkům), ale za každou cenu a neobjektivně to může dělat jedině kašpar...

dochtor - nepřihlášený host
21.05.2008 09:52
NASA

Judas Priest: ...a preto si NASA vybrala pre svoj vyskumny program TU-144 a nie Concorde.
www.nasa.gov/centers/dryden/news/FactSheets/FS-062-DFRC.html
Skratka potrebovali nieco horsie, mensie, pomalsie a najma z nezvladnutou aerodynamikou... :-)

Judas Priest - nepřihlášený host
04.03.2008 11:29
Concorde vs. Tu-144

Dochtor napsal: TU144 vs. Concorde (02.07.2007 23:51)
booča: podobnosť tu samozrejme je
www.testpilots.ru/club/tu144/img/77112_c.jpg


Typická ukázka jak interpretace snímků může klamatat. Délka / rozpětí Tu-44:
65,7 / 28,8m. Concorde: 61,66 / 25,6m, tedy žádné extrémní rozdíly přičemž Concorde byl skutečně aerodynamicky mnohem propracovanější hlavně díky na tu dobu nevídaným 60000 hodinám měření v aerodynamickém tunelu o čemž se TU-144 ani nesnilo.

Ad pomalé reakce - takto lze nazvat třeba dlouhou značnou dobu které letadlu trvá provedení nějakého obratu například úhlová rychlost při provádění náklonu atp, což byl skutečně poměrně markantní rozdíl...

Pavel Toufar - nepřihlášený host
28.12.2007 01:44
v posádce byl kandidát na kosmonauta

První zleva je na fotce posádky Vladimír Nikolajevič Benderov (nar. 1924), kterýv roce 1964 zahájil púřípravu k letu třímístné lodi Voschod, ale ještě než byly sestaveny posádky po měsíci přípravy musel ze zdravotních důvodů odejít. Měl silnou podporu od Tupoleva, u kterého pracoval jako zkušební pilot. Pro příliš těsnou kabinu lodi Voschod byl vysoký (vsedě měl 90 cm), navíc při zátěži na centrifuze mu našli v moči krev. Ještě v únoru 1965 se za něj znovu přimlouval Tupolev, aby byl přijat do dalšího náboru mezi kosmonauty, ale byl odmítnut s tím, že byl určen věkový limit uchazečů 30 let (výjimečně 32 roků) a Benderovovi bylo už 41.Je s podivem, že přímluvy Tupoleva nebyly vyslyšeny, u jiných uchazečů byly "přehlédnuty" i vážnější problémy a limity. Benderov měl prostě smůlu.Nakonec i na aerosalonu v Le Bourget... Ahoj Honzo, Pavel.

Vlastimil - nepřihlášený host
12.10.2007 01:09
Díky za článek, vyplňuje jednu z mezer,

jen mi nesedí použití formulace "pomalejší reakce na změny směru letu" v hodnocení, srovnávajícím předvedenou obratnost (už vylétaného) Concordu. Kdo a podle čeho umí ze země posoudit "pomalejší reakce na změny směru letu"? Není to jen nadbytečný

zdenek - nepřihlášený host
10.08.2007 16:11
politika

A myslíte,že politika neovlivňuje letadla?Já myslím,že možná více než si myslíte,letadlo jako TU 144 by nikdy nevzniklo nebýt touhy SSSR po nějakém úspěchu podobném Sputniku,nebo Gagarinovi.Jenže ve své době měli Rusové i jakousi převahu nad ostatními v kosmonautice,ale během pár let o ní přišli a těžko to mohl zamaskovat umělý ůspěch typu první třímístné kosm.lodě-Voschodu.A nadzvukové dopravní letadlo se mělo stát jejich úspěchem,jenže západ byl mnohem dál,jak v materiálech,technice,tak hlavně v polovodičích a to byl hlavní úspěch západu.Kdo si vzpomene na neúspěch T4 Sotky,nebo TU 22 mi jistě dá za pravdu.Nejde jen o elektroniku v samotném letoumu,ale hlavně její pomoc při vývoji.(vždyť i jen obyčejná kalkulačka s pár funkcemi nahradí několik žen ve výpočtovém oddělení,ta se zabývala pouze počítáním uložených příkladů v konstrukci) A co teprve přístup vedoucích k podřízeným.Jde pracovat neustále pod tlakem,jako v SSSR?A SSSR si opravdu nelámal hlavu s dodržováním patentů,proto nikdy nemohli stát v čele vědeckotechnického pokroku,jak chtěli.A právě připomenutí katastrofy TU144 a i samotného vzniku tohoto podivného stroje je velice nutné.Zvlášť ve světle dnešního rádoby sebevědomého Ruska.Země ze stejným HDP jako Nizozemí,ale s úrovní Senegalu.

Petr Minařík - nepřihlášený host
02.08.2007 01:53
Re:Kopie, Zdenek

Pan Němeček končí Civilní letadla 2 typy B-747, DC-10 a L-1011 a SST. Od té doby už létají letadla nová. Přesto o nich ještě žádný borec knihu nenapsal. Každá doba má svá omezení. Ten, kdo četl mezi řádky věděl, jak se věci mají. V jedné knize ze 40.let stojí, že letadlo je německý vynález. V Sulženkově knize Konstrukce letadel (1953) je psáno, že letadlo je ruský vynález. A teď, babo, raď.
Neříkám, že kniha CL 2 nemá slabiny, ale hovořit dnes, v roce 2007, o servilnosti? Že na tu vadu nikdo nepoukázal veřejně už tenkrát?? Přijít s takovým objevem až dnes je stejné jako kopat do mrtvého tygra. Nebuďme zaslepení, buď nám jde o letadla nebo o politiku.

František Srnec - nepřihlášený host
07.07.2007 22:53
Viděl jsem to osobně

Podrobně jsem pročetl velmi zajím aqvý článek o havárii TU-144.Odborné úvahy o odblokování systému řízení,či možné špionáži nechávám stranou.V sobotu předváděl letoun pan Jeljan,se kterým jsem se osobně znal.Capt Kozlov snad předváděl letoun pro tat mezinárodní veřejnost poprvé.Jestliže Concorde stoupal po průletu 30 st.Sovětský letoun musel soupat 40st!!Nestaili už přejít do horizontálního letu a spadli bez rychlosti do ůhlu ne 90st ale 100.Potom z výšky asi 1700m měl pikot dvě možnosti.Buď překonat povolené"g"nebo vrazit do země.Žadná Mirage ,žádná špionáž,jenom nesmyslné politické soutěžení mezi západem a Sov.svazem.Dokonce jsem na ruční radiostanici poslochal jejich korespodenci s TWR. Mo nemluvili,ani neodpovídali na výzvy TWR při nezvvyklé poloze letounu. To je můj názor-ale už je to více než 30 let. Franta Srnec. Kunovice.

zdenek - nepřihlášený host
04.07.2007 15:47
řízení poděkování

dík za odpověď,to znamená ,že se řízení podobalo o něco dříve vyvíjenému Suchoji T4 Sotka,alespoň mylím,že disponoval velmi podobným systémem,on ani Concorde neměl FBW v dnešním významu,ale měl digitální přenos signálu.alespoň tak jsem byl poučen v muzeu Sinsheimu

Celkem 49 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace