Šéf asociace letišť odmítá kritiku IATA týkající se rostoucích letištních poplatků

  • 23.06.2022 13:00

Luis Felipe de Oliveira, šéf světové asociace letišť ACI World, se během valné hromady organizace IATA vymezil proti obvinění šéfa IATA Willie Walshe, že „noční můra se stává realitou“. Willie Welsh tak reagoval na snahu letišť jako jsou např. Schiphol či Heathrow podstatně zvýšit letištní poplatky.

Luis Felipe de Oliveira připomněl problém stávající regulace podnikání letišť. Stávající regulace letištím brání vytvořit si dostatečné rezervy v „dobrých časech“ pro přežití „špatných časů“. Vysvětluje, že stávající regulace v „dobrých časech“ poplatky snižují. To je v situaci, kdy počty odbavených cestujících jsou vysoké. Pokud však jdou počty cestujících dolů, snaha letišť zvýšit poplatky naráží na odpor. Tento princip je nutné revidovat.

Navíc se ohradil proti kritice IATA argumentem, že letištní poplatky činí celosvětově všeho všudy pouhých 5 % celkových cen letenek. Vysvětluje, že výpad IATA proti letištním poplatkům je zde proto, že ostatní nákladové položky mohou letecké společnosti jen těžko ovlivnit. Je objektivně těžké něco udělat s vysokou cenou práce a nemožné ovlivnit ceny paliva, které za minulý půl rok výrazně vyrostly, a které dnes činí podstatnou část nákladů aerolinek.

Místo obviňování navrhuje společný postup letišť a leteckých společností snížit různé daně, které zatěžují odvětví letecké dopravy a společně hledat další možnosti úspor. Společným zájmem odvětví je obsloužit více cestujících.

Pro obě strany „je lepší mít více cestujících než méně cestujících“.  (Foto: skytrax rating)  


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace