Americká armáda hledá nástupce Stingerů

  • 29.04.2022 17:00

Americká armáda požádala několik zbrojařů o předložení informací o potenciální náhradě přenosných protiletadlových raket Stinger. Dokument uvádí, že stávající systém se stává zastaralým a skladové zásoby se menší. Výroba 10 000 kusů nového systému M-SHORAD Inc. 3 (Maneuver Short Range Air Defense Increment 3) by měla být zahájena v roce 2027. Systém má být kompatibilní s univerzálním odpalovacím zařízením Stinger Vehicle Universal Launcher (SVUL).

Očekává se zlepšení v oblasti zachycení cílů, vyšší efektivnost zničení cíle a delší dosah. Případní zájemci by měli připravit svá řešení k „ostré“ demonstraci v roce 2024.

Rakety země-vzduch Stinger jsou vybaveny infračerveným naváděním, hmotnost zbraně je podle vybavení od 10 do 16 kg. Existuje i vrtulníková verze ATAS vzduch-vzduch. Výrobcem Stingerů jsou Raytheon Missile Systems, v licenci je vyrábí Airbus a turecká společnost Roketsan. Možnosti zbraně se průběžně aktualizují úpravou hardwaru a softwaru.

K prvnímu známému sestřelu nepřátelského letadla Stingerem došlo 21. května 1982 během války na Falklandech, kdy Stinger sestřelil argentinský letoun Pucará. Největšího (a zároveň nejznámějšího) rozšíření došlo během války v Afghánistánu, kdy CIA dodávaly Stingery mudžahedínům bojujícím proti sovětské armádě. Americké oficiální zdroje s odvoláním na mudžahedíny uvádí 260 zničených cílů a pravděpodobnost zničení cíle 79 %. Předpokládá se však, že čísla udávaná mudžehedíny jsou výrazně nadsazena.

Od února jsou tisíce Stingerů dodávány z různých zemí Ukrajině. Podle CNN požaduje Ukrajina 500 raket denně. S ohledem na potřeby Stingerů byla jejich výroba obnovena. (Foto: cnn.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace