Japonský regulátor povolil přechod pilotů ANA mezi A320 a A380

  • 21.10.2021 08:00

Japonská společnost All Nippon Airways (ANA) provozuje krátké i dálkové linky a ve svém smíšeném parku letadel Airbus a Boeing používá (kromě jiného) letadla řady A320 a A380. Podle serveru planespotters.net má ve své flotile čítající 220 letadel 40 letadel řady A320 a tři A380.

Místní regulátor pro oblast letecké dopravy JCAB vydal rozhodnutí, které se může stát průlomovým. Schválil, že piloti ANA mohou v rámci režimu Mixed Fleet Flying (MFF) přecházet mezi letadly A320 a A380. V tomto případě se poprvé na světě jedná o přechod od malých po největší letadlo Airbusu a současně o přechod mezi krátkými a dálkovými lety. Režim MFF umožní ANA vyšší flexibilitu při plánování posádek i letadel, což zvýší produktivitu dopravce.

Regulátoři v různých zemích mají na MFF různý pohled a nejednotné stanovisko vyjadřují i odborové organizace pilotů. Může jít o průlomové rozhodnutí, a to tím spíše, že letecké společnosti oslabené covidem hledají všechny cesty k dalším úsporám, a také proto, že s postupným oživením hrozí přinejmenším přechodný nedostatek pilotů.

Režim MFF je možný díky vysokému stupni podobnosti mezi kabinou různých letadel Airbus využívajících systém fly-by-wire. (Obr.: ANA, foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Luboš - nepřihlášený host (...135.229...)
22.10.2021 10:23
Poznatek

Koncern Airbus jistě pretlaci Boeing ve všech směrech.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace