Boeing přiznal další výrobní defekt Dreamlinerů

  • 17.10.2021 08:30

Boeing Co. (BA.N) ve čtvrtek ohlásil, že některé titanové části letadla vyrobené během posledních třech let byly vyrobeny nesprávně a neodpovídají předepsaným standardům. Jde o další z řady defektů, které paralyzují výrobu Dreamlinerů v podstatě od října loňského roku. Boeing má z tohoto důvodu skladem asi 106 Dreamlinerů v hodnotě asi 25 miliard dolarů. Výrobce byl proto nucen snížit produkci letadel na polovinu. Informaci přineslo zpravodajství Reuters (https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/boeing-deals-with-new-defect-787-dreamliner-wsj-2021-10-14/).

Výrobce uvádí, že na problém byl upozorněn “jedním ze svých dodavatelů” a defekt nepředstavuje okamžité ohrožení bezpečnosti letů. Regulátor FAA byl informován.

Na letadlech, která zatím nebyla dodána budou provedeny potřebné úpravy. Boeing zároveň zjišťuje, nakolik masový je tento problém u letounů, které byly v uplynulých třech letech dodány zákazníkům a předloží návrh regulátorovi, jak defekty odstranit. 

Vzhledem k četným výrobním defektům regulátor FAA nyní schvaluje každý vyrobený letoun jednotlivě. V září Boeing navrhl, aby byly kontrolovány namátkově vybrané tři letouny a na základě toho certifikována další letadla, což však regulátor odmítl.

Inkriminované titanové díly dodala Boeingu společnost Leonardo SpA, jejímž subdodavatelem byla italská Manufacturing Processes Specification (MPS). Ta již subdodavatelem Leonardo není. Firma Leonardo uvedla, že se cítí být stranou poškozenou (nekvalitou dodávek MPS), a proto neponese případné náklady spojené s defektními díly.  

Akcie Leonardo propadly o 7 % a Boeingu klesly o 2 %.

Kvůli výrobním defektům Boeing pozastavil dodávky vyrobených 787 od října 2020 do března 2021 a znovu pozastavil od května, neboť na letadlech byly zjištěny další problémy. Regulátor FAA zakázal dodávky letadel, pokud všechny zjištěné defekty nebudou odstraněny.

V letošním roce (do konce září) dodal Boeing pouhých 14 Dreamlinerů. Firma slibuje obnovit dodávky letadel v říjnu.

Boeing uvedl, že objevení problému s titanovými elementy je dalším důkazem nového přístupu k otázkám kvality. (Foto: China Daily, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace