Emirates neakceptují Boeing 777-9, pokud nesplní slibované parametry

  • 09.10.2021 17:00

Prezident Emirates Sir Tim Clark 5. října na konferenci IATA World Air Transport Summit v Bostonu zopakoval varování, že pokud Boeing 777-9 nesplní slibované parametry, aerolinky letadlo nepřevezmou. Emirates „nehodlají akceptovat nebo tolerovat defekty v systému řízení kvality“ a pokračoval, že „pokud něco, letadlo či motory, nebude v pořádku, letadla vrátíme do Seattlu“.

Emirates jsou se 115 objednávkami zdaleka největším zákazníkem 777-9. Boeing slibuje, že první letadla dodá koncem roku 2023. Clark poznamenal, že Emirates měly původně převzít první letoun v červnu 2020 a postěžoval si, že Boeing není schopen predikovat, kdy letadla skutečně dodá. Vysvětlil, že Emirates musí učinit ještě před příchodem prvního stroje významné investice do simulátorů, vybavení pro údržbu atd. Je obtížné schválit takové výdaje, pokud trvá nejistota okolo termínu dodávek.

Kromě objednávek 777 mají Emirates objednáno 30 letadel 787, které však Boeing nemůže dodat pro výrobní defekty.

Tim Clark informoval, že v dalších kontraktech na dodávky nových letadel Emirates výrazně posílí odpovědnost dodavatele za případné odstávky či uzemnění letadel, které jsou způsobeny defekty.

Vedení Boeingu v tvrdé kritice poradil, aby se „více koncentroval na své produkty a méně na akcionáře. Pokud bude Boeing vyrábět letadla, která letecké společnosti chtějí, potřebují a dostanou je podle odsouhlaseného harmonogramu za dohodnutou cenu, pak se objeví peníze, tržní kapitalizace, hodnota pro akcionáře, dividendy i bonusy“. (Foto: Boeing, planes.cz)

 


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Gajda - nepřihlášený host (...188.133...)
10.10.2021 19:34

J91F: qatar airways by asi úplně nesouhlasili. Největší problém Boeingu je politika - zaměstnání ženy, barevný a budeme top. Ovšem brutálně to odnáší výrobky.

J91F - nepřihlášený host (...103.188...)
10.10.2021 10:37
bohuzel neda se nez souhlasit...

...to co se deje v Boeingu od 787 uz neni nahoda
stale vice a vice je patrne ze Boeingu ujizdi vlak zatimco na druhe strane u Airbusu se zda ze na co sahnou to se jim podari

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace