Zkušebnímu šéfpilotu 737 MAX hrozí trestní stíhání

  • 24.09.2021 17:00

Americká prokuratura připravuje zahájení trestního stihání bývalého zkušebního šéfpilota programu 737 MAX Marka Forknera. Uvádí to deník The Wall Street Journal.

Prokuratura je přesvědčena, že Forkner, který jako zaměstnanec Boeingu odpovídal za jednání s americkým regulátorem FAA ve věci výcviku pilotů, záměrně uvedl regulátora v omyl a skrýval důležité informace o některých změnách v řídícím systému typu 737 MAX (proti 737 NG). Jmenovitě se jednalo o systém MCAS. Mark Forkner přesvědčil FAA, že přeškolení pilotů z modelu 737NG na 737 MAX není nutné, piloti nebyli o existenci systému MCAS nijak informováni. Selhání systému MCAS a jeho samovolné, opakované intervence do řízení přivodily katastrofu Boeingů 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian Airlines, při kterých zahynulo 346 osob.

Prokuratura má k dispozici emailovou korespondenci Forknera, ze které jednoznačně vyplývá, že důležité informace o systému MCAS regulátorovi FAA vědomě zamlčel.

Mark Forkner již po katastrofách přiznal, že nevědomky lhal americkým regulátorům o bezpečnosti modelu 737 MAX. V interní textové komunikaci po zkušebních testech na simulátoru v roce 2016 Forkner označil řízení letadla za „nekontrolovatelné“, a uvedl, že let byl i pro něj „neskutečný“.  

Okolnosti skandálu okolo typu 737 MAX rekapituluje video zde. (Foto: bbc.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace