NASA a Roskosmos jednají o budoucnosti Mezinárodní kosmické stanice ISS

  • 15.09.2021 17:00

NASA navrhuje v jednáních s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos prodloužit provoz mezinárodní kosmické stanice ISS o dalších 10 let. Roskosmos však upozorňuje, že stanice už dávno překonala předpokládanou dobu životnosti a její technický stav představuje riziko pro životy kosmonautů. Na stanici se objevují únavové trhliny a její technické vybavení vyžaduje stále více údržby a složitých oprav.

Šéf korporace Energia Vladimír Solovjev varuje, že po roce 2024 může dojít k celé lavině technických problémů. Roskosmos varuje také před rostoucími náklady. Proto se kloní k myšlence vybudovat vlastní kosmickou stanici. Dalším faktorem jsou sankce USA proti Rusku, které jsou argumentem pro program nezávislý na USA.

ISS mnohonárodní projekt, do kterého je zapojeno pět hlavních kosmických agentur: NASA, Roskosmos, JAXA, ESA a CSA. Stanice létá ve výšce zhruba 400 km nad povrchem Země a uskuteční přes 15 obletů denně.

První část modulární kosmické stanice byla vypuštěna v roce 1998, první posádka zahájila práci na palubě v roce 2000 a od té doby je stanice prakticky permanentně obydlena. Stanice tak má za sebou 22 let provozu. Stávající dohoda předpokládá společný provoz do roku 2024. (Foto: bbc) 


Fotografie k článku



Komentáře



MichalC (...173.84...)
16.09.2021 14:14
dilema

Radek: presne tak. Je to slozite politicke a investicni dilema. ISS je nepochybne na konci sveho zivota. A samostatna ruska stanice bude nesmirne nakladna zalezitost a technicky znacne narocna. Ale nevim o tom, ze by nekdo (krome Ruska) pripravoval nejakou alternativu. Krome samozrejme Ciny, ktera si vse dela sama pro sebe. V kazdem pripade zajimava zalezitost.

Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
16.09.2021 08:36
Stanice

Základní modul Miru fungoval 15 let. ISS v roce 2024 bude trvale obydlena 24 let s 26let fungující Zarjou.
Rusko si chce postavit vlastní novou stanici na dráze s vysokým sklonem dráhy (kvůlu Arktidě), ale nemá dost peněz, protože by museli mít novou raketu, novou kosmickou loď i nové moduly. Pokud Eněrgija získá dost peněz na udržení ISS v provozu po roce 2025, budou mít čas na novou stanici.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace