Další výzva pro leteckou dopravu: rostoucí ceny paliva

  • 23.02.2021 08:00

Očekávání postupného oživení hospodářské činnosti a omezení těžby organizací OPEC+ vede k relativně rychlému růstu světových cen ropy, a tedy i leteckého paliva. Ropa v únoru dosáhla svého 13měsíčního maxima a pohybuje se okolo 64 dolarů za barel Brent. Cenový index (tj. proti roku 2000) je nyní 181.

IATA Jet Fuel Price Monitor letos předpokládá průměrnou cenu ropy 61,6 dolaru na barel, což by znamenalo, že letecké společnosti zaplatí za palivo o 39 miliard dolarů více.

Na problém rostoucí ceny paliva upozornil mimo jiné finanční ředitel Spirit Airlines Scott Haralson, který to označil za jednu z hlavních výzev prvního čtvrtletí. Očekává, že společnost zaplatí za palivo o 32 % více než v uplynulém čtvrtletí.

U American Airlines činily vloni díky mimořádně nízkým cenám náklady na palivo pouze 12 % celkových nákladů, a to proti 22 % v roce 2019. Společnost uvedla, že pouhé procento růstu ceny paliva zvýší roční náklady AA o 38 milionů dolarů.


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace