Německo zvažuje „hermeticky“ uzavřít zemi po vzoru Izraele. Británie zavádí pro přijíždějící z 22 kritických zemí povinnou karanténu v hotelu.

  • 28.01.2021 08:00

Německo zvažuje „hermeticky“ uzavřít zemi po vzoru Izraele. 

Prakticky totální uzavření mezinárodní letecké dopravy hrozí v Německu. Vláda zvažuje hermeticky uzavřít zemi a zpomalit tak šíření více infekčních mutací koronaviru. Ke kritické situaci přispívá očkovací fiasko.

Zatímco v Izraeli je proočkována již téměř polovina populace a Velká Británie překročila 10 %, Německo má proočkováno pouze přes 2 % obyvatelstva. Světové prvenství v absolutních číslech má USA, kde již bylo proočkováno 25 milionů obyvatel.

Ministr vnitra Horst Seehofer v úterý uvedl, že „nebezpečí od různých mutací nás nutí zvažovat velmi drastické kroky. To zahrnuje daleko přísnější kontrolu na hranicích, a to zvláště se zeměmi s vysokým rizikem a omezit letecký provoz takřka na nulu, stejně jako to nyní dělá Izrael“. Česká republika je od neděle na německém seznamu vysoce rizikových zemí.

Stejně jako Izrael, také Německo očekává, že se agresivnější mutace viru stanou v Německu dominantními.

O konkrétních opatřeních v danou chvíli rozhodují jednotlivé spolkové země. Např. Hesensko, na jehož území leží frankfurtské letiště, požaduje od přijíždějících ze zahraničí test PCR ne starší než 48 hodin před odletem, další test ihned na letišti po příletu a karanténu v délce trvání 10 dní, kterou lze ukončit po 5 dnech negativním testem PCR. Náklady na testy a karanténu si přijíždějící hradí sám, porušení pravidel je trestáno pokutou až 25 000 eur.

Aktuální tabulku se stavem vakcinace ve vybraných zemích je možno nalézt zde.

Británie zavádí pro přijíždějící z 22 kritických zemí povinnou karanténu v hotelu

Boris Johnson ve středu oznámil další zpřísnění již tak přísných podmínek pro vstup do Velké Británie. Cestující ze zemí na „červeném seznamu“ budou po příletu eskortováni do hotelu, kde budou muset strávit 10 dní v karanténě.

Jedná se o země, odkud je možno do Británie přicestovat výlučně v případě, že se jedná o navracející se britské či irské občany nebo občany, kteří v Británii mají povolený pobyt. Týká se to příjezdů z nebo tranzitů přes Argentinu, Brazílii, Bolívii, Chile, Kolumbii, Ekvádor, Francouzskou Guyanu, Guyanu, Jižní Afriku, Paraguay, Panamu, Portugalsko (včetně Madeiry a Azor), Peru, Surinam, Uruguay, Venezuelu a Kapverdy. Seznam se aktualizuje a ve středu večer nebyl úplný seznam 22 zemí ještě zveřejněn. Vstup jiných přijíždějících z „červených“ zemí je zakázán. Náklady spojené s pobytem v hotelu si cestující hradí sám.

Boris Johnson připomněl, že turistické cesty z Británie jsou nadále povařovány za nelegální a úředníci na hranicích budou zkoumat u vyjíždějících osob důvod cesty. Pro vstup do Británie je nutno předložit negativní PCR test ne starší než 72 hodin a absolvovat povinnou 10denní karanténu.

Šéfové velkých britských leteckých společností se obrátili otevřeným dopisem na ministerského předsedu, aby upozornily na dopady těchto drastických opatření výrazně poškodí hospodaření aerolinek. Zdůrazňují, že před blížící se hlavní sezónou je nezbytné dohodnout, odsouhlasit a postupovat podle jasných kritérií. Britské společnosti nemohou přežít další léto bez rozumných výnosů. Letiště Heathrow naopak prohlásilo, že plně podporuje veškerá opatření směřující k ochraně zdraví obyvatelstva.

Představitel opoziční Labour Party označil rozhodnutí Borise Johnsona za pozdní a nedostatečné. (Foto: cnn.com)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace