Leteckým společnostem hrozí za porušení karanténních opatření drakonické sankce

  • 14.12.2020 08:00

Vláda v Hongkongu na 14 dní zakázala lety společnosti KLM. Jde o postih pro společnost, která do Hongkongu přiveze cestující s pozitivním testem na Covid-19 nebo pokud byť jediný cestující poruší extrémně přísná epidemická pravidla. V tomto konkrétním případě hongkongský úřad bez uvedení podrobností oznámil, že jeden z cestujících „nesplnil závazná pravidla“. Pravděpodobně se jednalo o porušení 14denní karantény.

KLM nesmí v době od 4. do 17. prosince přepravovat cestující do Hongkongu. Zákaz se nevztahuje na zpáteční lety. KLM proto přilétá do Hongkongu bez cestujících a cestující přepravuje pouze na zpáteční cestě do Amsterodamu.

Podobně byly postiženy také British Airways, které nesmí do Hongkongu létat v období od 8. do 25. prosince. Rovněž v tomto případě zůstávají lety do Londýna v provozu.

Zástupci leteckých společností potvrdili, že dostali od úřadů podrobné informace o opatřeních proti importu koronaviru, ale veřejnosti byla opatření poprvé komunikována teprve s případem KLM.

Od srpna do 9. prosince byl 14denní zákaz letů uplatněn celkem 15krát. Opakovaně byly postiženy společnosti Air India a Nepal Airlines. Kromě zmíněných KLM a British Airways zákaz postihl také Emirates.

Společnost KLM má problém i v Singapuru. Podle místních pravidel jsou posádky z letiště převáženy přímo do hotelu, kde musí zůstat izolovány na pokoji až do odjezdu na letiště. Jeden člen palubního personálu však svůj pokoj opustil a byl přistižen v hotelové hale. Za porušení pravidel platí trest vězení. K incidentu došlo 14. listopadu a palubní průvodčí je údajně stále zadržován v Singapuru.

Mimořádně přísná pravidla pro přijíždějící do země uplatňuje i Čína. Podle výpovědi cestujících jsou všichni cestující převezeni do hotelu, kde jsou izolováni po 14 dní, a to bez ohledu na výsledek testu PCR. Pokoje nesmí opustit, dveře jsou jištěny čipem a v případě opatření dostává cestující okamžitě SMS, že poručuje pravidla karantény. Na pokoj vstupuje pouze zdravotní služba a zaměstnanci poskytující hotelové služby.

Na druhou stranu po ukončení karantény vstupují cestující do světa prostého koronaviru. V Číně bylo podle údajů ECDC za posledních 14 dní zachyceno pouze 122 nových případů, v Singapuru 106. Pro srovnání, Česká republika vykázala ve stejném období 59 438 nových případů. (Foto: South China Morning Post, planes.cz


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace