Sněmovna reprezentantů Spojených států schválila návrh zákona o certifikaci letadel

  • 21.11.2020 08:30

V úterý 17. listopadu, v předvečer recertifikace Boeingů 737 MAX, schválila Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických jednohlasně návrh zákona, který reformuje pravidla certifikace úřadem FAA (Federal Aviation Administration). Je reakcí na regulatorní selhání, která vedla ke smrti 346 osob při katastrofách Boeingů 737 MAX Lion Air a Ethiopian Airways.

Pokud návrh zákona projde Kongresem a bude podepsán prezidentem, bude certifikace muset být nově doprovázena kalkulací rizik, která budou založena na realistických předpokladech týkajících se reakce posádky v různých neobvyklých situacích. Úřad FAA by rovněž získal nové pravomoci pro případy, kdy část certifikace je delegována na pracovníky výrobce. 

Ve středu schválil návrh zákona Výbor Sněmovny pro obchod. Také ve Výboru prošel návrh jednohlasně. Zatím není jisté, zda Kongres stihne návrh zákona schválit ještě letos. Vzhledem k jednohlasnému schválení návrhu ve Sněmovně je vysoce pravděpodobné, že návrh projde Kongresem hladce.

Přijetí nového zákona a jeho uplatnění v praxi by výrazně přispělo bezpečnosti letecké dopravy a transparentnosti regulačního procesu.

Předseda Výboru pro dopravu a infrastrukturu Peter DeFazio uvedl, že „záměrem zákonodárců je zaručit, že nedojde ke katastrofě letounu vyrobeného v USA z důvodů konstrukčních nedostatků a selhání regulace“. Dodal, že FAA nezajistila bezpečnost modelu 737 MAX a označil certifikaci za „porušený systém, který poškodil důvěru veřejnosti“”. Katastrofu letadel Lion Air a Ethiopian označil za „katastrofickou kulminaci“ selhání Boeingu a FAA. Nutnost reformovat proces certifikace je urgentní.

Platnost nového zákona bezprostředně ovlivní certifikaci Boeingů 737 MAX 10 a 777-9. (Obr.: The Seattle Times)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace