Vakcína leteckou dopravu nespasí. Rychlé testy pomohou.

  • 11.09.2020 13:00

Naděje leteckých společností na návrat k normálu jsou často spojeny s širokou dostupností vakcíny proti koronaviru. Ta by měla být dostupná příští rok. Nyní se ukazuje, že tyto naděje jsou liché. Průzkumy uskutečněné v některých zemích ukazují, že jen menší část populace je připravena nechat se očkovat. Kromě obecného odporu proti vakcínám je část veřejnosti přesvědčena, že vakcína se vyvíjí ve spěchu a může vykazovat vedlejší účinky.

Větší šanci v boji o důvěru cestujících a omezení šíření nemoci má rozšířené testování, ale pouze pokud poskytne výsledky dostatečně rychle, spolehlivě a pokud zrovna nestojí 1700 Kč. Na rozdíl od sporných vakcín představují takové testy skutečnou naději.

Společnost Abbott nyní získala autorizaci úřadu FDA (U.S. Food and Drug Administration) pro rychlý test BinaxNOW™, jehož cena je 5 dolarů a dostatečně spolehlivý výsledek poskytne do 15 minut. Jak známo, rychlé testy se objevily již během první vlny pandemie, ale nesplnily podmínku nízkých nákladů ani spolehlivosti.

Spolehlivý a cenově dostupný rychlostest je nepochybně řešením pro masové využití na letištích, v hotelech, atd. Usnadní cestovat do zemí, které vyžadují od přijíždějících prokázat se negativním testem na koronavirus.

Rychlotest zároveň řeší problém těch cestujících, kteří se obávají koupit letenku, neboť pokud cílová země začne vyžadovat test, cestující nemusí stihnout výsledky testu zajistit do odjezdu. To ostatně ukázal nedávný případ Kypru, který přeřadil 4. července Českou republiku do rizikové kategorie B a přijíždějícím z ČR tak od 6. července vznikla povinnost předložit negativní test.

Problémem oživení letecké dopravy spočívá v (ne)dosažení kritického množství cestujících. Počet cestujících v letecké dopravě celkově sice pomalu roste, přesto je problém dosáhnout využití sedačkové kapacity, která by při nízkých cenách letenek dovolila vyhnout se ztrátám. Letecké společnosti tedy budou dále vršit ztráty. A zdaleka ne každá společnost ustojí provozovat ztrátové lety po dlouhou dobu. Situaci zhoršuje také rostoucí cena paliva, neboť ropa se nyní prodává již za 45 dolarů/barel.

BinaxNOW™ půjde do distribuce v září a do konce října bude dodáno 50 milionů sad. Americká vláda koupí letos 150 milionů sad pro aplikaci v rizikových místech, jako jsou domy pro seniory, zdravotnická zařízení a další místa, kde se koncentruje populace, která je nemocí více ohrožena. Letos se tedy na cestovní ruch příliš nedostane a distribuce nebude globální. Nepochybně však jde o možné řešení a důležitý směr, kterým se boj s koronavirem může dále pohybovat.

Zpráva o dostupnosti rychlého testu poslala akcie Boeingu o 5 % nahoru, akcie United a Delty rostly až o 10 %. (Ilustrační foto: Abbott)


Fotografie k článku



Komentáře



Mirek K. - nepřihlášený host (...80.96...)
11.09.2020 13:31

Letiště Praha

prg.aero/testovani-covid-19

Cena za expresní provedení testu s doručením výsledků do dvou hodin je 7 500 Kč/280 EUR. Doplatek za potvrzení výsledků testů lékařem, bude-li jej cestující požadovat, je 550 Kč/20 EUR. Platba je všech možná na všech odběrových místech, jak bezhotovostně prostřednictvím platební karty, tak i v hotovosti. Cenu je možné uhradit v českých korunách nebo v eurech.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace