V otevírání vnějších hranic EU je chaos. Evropské letecké společnosti a letiště kritizují členské státy, že nedodržují vlastní pravidla.

  • 12.07.2020 13:00

Vrcholný kolektivní orgán Evropské unie, Rada Evropské unie reprezentující zájmy členských států, přijala po dlouhých jednáních konsensuální doporučení týkající se uvolnění cestování do některých zemí mimo EU. Rada doporučila uvolnit cestování do následujících 14 zemí: Alžírsko, Austrálie, Černá Hora, Gruzie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunis a Uruguay.

Smyslem doporučení bylo sjednotit pravidla při otevírání vnějších hranic a usnadnit rozvoj cestovního ruchu. Hlavním a odsouhlaseným kritériem „otevření“ je počet nově nakažených, který by neměl přesáhnout průměr EU. Ten činí v současnosti 16/100 000 obyvatel za dva týdny.

Praxe však ukazuje, že členské státy se v praxi doporučením neřídí a používají pro svá individuální rozhodnutí jiná kritéria než ta, která doporučuje Rada. To vytváří významnou nejistotu cestujících, kam je možné vlastně cestovat, což poškozuje cestovní ruch a podvazuje oživení letecké dopravy. Mezi zeměmi, které doporučení Rady nerespektují, je také Česká republika, která seznam 14 zemí zmenšila na osm zemí (vyznačeno podtržením).

Evropské letecké společnosti reprezentované organizací A4E a letiště reprezentovaná organizací ACI Europe vyzývají naléhavě členské země EU, aby respektovaly přístup, který si sami odsouhlasily.

Obě organizace uvádí některé konkrétní případy odchylek od doporučených postupů:

  • Belgie neotevřela své hranice pro 14 „bílých“ zemí a nestanovila termín otevření hranic
  • Německo a otevřelo hranice pouze pro osm zemí
  • Řecko brání vstupu občanů Srbska, čímž porušuje princip nediskriminace
  • Maďarsko své hranice otevře hranice pouze pro Srbsko
  • Irsko dále nedoporučuje cesty mimo EU do 20. července, a to kromě cest v odůvodněných případech
  • Polsko prodloužilo zákaz do 14. července, a to s výjimkou osmi zemí. Mezi těmito zeměmi je však např. Ukrajina, kterou Rada naopak na seznam „bílých“ zemí nezařadila
  • Španělsko se otevřelo 4. července pro 12 zemí.

Generální ředitel ACI EUROPE Olivier Jankovec varuje, že si nemůžeme dovolit otevírat hranice EU stejně chaoticky, jako byly zavírány. Takový postup podminovává důvěru cestujících a poškozuje odvětví.

Odhaduje se, že evropské letecké společnosti letos přijdou o 19 miliard EUR, evropská letiště na výnosech v letošním roce ztratí 32 miliard EUR. (Foto: Euroactive)


Fotografie k článku



Komentáře



Jirka - nepřihlášený host (...102.125...)
14.07.2020 12:02

Ad Jiří - svrchovaný stát se svrchovaně rozhodl že některé otázky bude řešit společně na úrovni EU, kde má každý svrchovaný stát své zástupce a právo hlasu. Pokud se na něčem tyto svrchované státy dohodnou, měly by tu dohodu dodržovat. Neboť pacta sum servanda.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
13.07.2020 11:17

Dobrej guláš :-)

Jiří - nepřihlášený host (...103.205...)
13.07.2020 10:14

Každý svrchovaná země si může otevřít své hranice pro koho chce a pustit si na své území jen toho, koho chce. A žádní letečtí přepravci a letiště do toho nemají co kecat. Tečka.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace