Čína si zajistila významný podíl v Norwegian Air

  • 22.05.2020 17:00

Leasingová společnost BOC Aviation (dříve Singapore Aircraft Leasing Enterprise), která je nepřímo kontrolovaná Čínou, se stala významným akcionářem Norwegian Air. Stalo se to v rámci konverze dluhu, kterou většina majetku společnosti připadla věřitelům. Norwegian Air je po Ryanairu a easyJetu třetí největší nízkonákladovou společností v Evropě.

Norwegian oznámil, že irská leasingová společnost vlastní 15,9 % a BOC Aviation ovládaná Čínskou státní bankou získá 12,7 % ve společnosti.

Akcie společnosti poklesly po oznámení o čtvrtinu, proti loňskému roku se hodnota akcií snížila o více než 90 %.

Konverzí dluhu na jmění splnil Norwegian podmínky pro udělení státní pomoci a zajistil si tak úvěr 300 milionů dolarů. Celkem bylo konvertováno do jmění 1,27 miliardy dolarů. Touto transakcí připadla většina čistého majetku společnosti věřitelům. Vzhledem k současnému stavu Norwegian odhaduje, že další státní pomoc bude potřebovat v létě.

Provoz společnosti bude až do Velikonoc 2021 prakticky hibernován. Do této doby bude z provozu vyřazeno 95 % kapacit. Od Velikonoc 2021 by mělo nastat postupné oživování a původních objemů provozu by společnost měla dosáhnout koncem roku 2022, samozřejmě pokud stávající krizi přežije.

Norwegian bojuje o přežití od roku 2018. Společnost se stala obětí megalomanského růstu, který ji katastroficky předlužil. V rámci probíhající restrukturalizace Norwegian sníží cílový stav dálkových linek o 40 % a soustředí se pouze na linky, které přinášejí zisk. (Foto: Reuters, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace