Boeing odmítl státní pomoc

  • 27.03.2020 15:30

Boeing jen před pár dny ještě naléhavě vyžadoval státní pomoc, a to v objemu okolo 60 miliard USD. Slíbená pomoc by byla využita na podporu řetězce subdodavatelů. Prezident Trump opakovaně ujistil, že vláda Boeing podrží. Zároveň oznámil, že podpora bude poskytnuta za podmínek, které stanoví vláda.

Tento týden se začalo ukazovat, že podmínky pomoci považuje Boeing za příliš svazující. Konkrétně tu byla obava, že výrobci bude zakázán zpětný odkup akcií a mzdy top managementu budou zastropovány. Zákaz zpětného odkupu by v podstatě znamenal, že akcie firmy by zůstaly po dlouhou dobu ve stagnaci a akcionáři by se nedočkali přiměřeného zhodnocení svých investic. Aby byl zřejmý rozměr problému, v posledních šesti letech investoval Boeing do svých akcií asi 43 miliard USD. Šéf Boeingu David Calhoun dal jasně najevo, že takovéto podmínky je obtížné akceptovat. Tyto úvahy katapultovaly akcie Boeingu na takřka dvojnásobek hodnot z počátku týdne (viz graf) a akcie ve svém růstu výrazně překonaly růst indexu Dow (v grafu DJI).

V pátek v interview pro FOX News ministr financí Mnuchin potvrdil, že Boeing nemá v úmyslu státní pomoci využít. Boeing tak dělá sázku na to, že krizi poptávky překlene vlastními prostředky a komerčními půjčkami.  


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace