Start-up Avatar Airlines chce Boeingy 747-8

  • 18.02.2020 13:00

Boeing již v roce 2018 rozhodl, že nadále nebude nabízet letadla 747 a výrobu ukončí vyřízením posledních objednávek nákladních letadel. Dne 13. února 2020 informoval list EIN Presswire, že nízkonákladový start-up Avatar Airlines předal Boeingu nezávaznou objednávku na 30 nových Boeingů 747-8.

Zájem Avatar Airways je dán vysokou přepravní kapacitou letadla. Nabízí se však otázka, zda by byl Avatar schopen takto vysoké kapacity obsadit a zda najde destinace, na kterých je možno potřebného obsazení trvale dosahovat. Úspěšné nízkonákladovky, jako např. Southwest, Ryanair a Wizz Air, používají letadla, která mají proti možnému uspořádání Avataru třetinovou kapacitou. O vysoké spotřebě paliva a vyšších provozních nákladech 747-8 nemluvě.

Není jisté, zda by Boeing byl ochoten své původní rozhodnutí revidovat a zda je v silách a zájmu dodavatelů končící výrobu restartovat. Boeing by také musel zvážit rizika toto udělat pro společnost, která nemá historii a navrhuje veskrze neprověřený podnikatelský model. Boeing již předtím odmítl intervenci ázerbajdžánských SilkWay, které slibovaly uplatnit významnou závaznou objednávku na nákladní 747-8F. (Foto: Business Insider, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace