Ryanair převezme první 737 MAX až v říjnu

  • 06.01.2020 17:00

Michael O’Leary, šéf skupiny Ryanair, ve svém interview pro Wirtschaftswoche oznámil, že Ryanair může převzít první 737 MAX až v říjnu. Původně společnost předpokládala nasadit v letní sezóně 58 letadel tohoto typu. Vzhledem k opakovaným odkladům recertifikace Ryanair postupně snížil předpoklad počtu 737 MAX v hlavní sezóně na 30 letadel, následně na 20, 10 a nyní to vypadá, že v letní sezóně nebude mít letadla k dispozici vůbec. O’Leary již předtím uvedl, že v době největšího provozu v červenci a srpnu společnost nebude schopna nová letadla převzít.

Ryanair proto v loňském roce snížil odhad počtu přepravených cestujících pro nadcházející hospodářský rok o 5 milionů na 157 milionů. Výpadek letadel je pro Ryanair vážným problémem, neboť nebude schopen využít vysoké poptávky a ztrácet tržní podíl proti svým hlavním konkurentům, zejména Wizz Airu. Wizz Air výrazně roste především na východních trzích – na Ukrajině, v Rusku, Arménii a Gruzii.

Ryanair má pevné objednávky na 135 strojů 737-8200 (737 MAX 200), z nichž zatím nepřevzal ani jediný. Letadla 737 MAX jsou celosvětově uzemněna od 13. března 2019. Boeing od ledna pozastavil na neurčito výrobu nových letadel, a to přinejmenším do recertifikace. K té by podle odhadů mohlo dojít v USA během prvního kvartálu. Recertifikace evropským regulátorem EASA se může oproti americké certifikaci opozdit. (Foto: dpp, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace