Výhod „sedmé svobody“ letiště Pulkovo v Petrohradě může využívat 21 zemí

  • 10.12.2019 17:00

Ruské ministerstvo dopravy určilo 21 zemí, ze kterých mohou být provozovány lety na petrohradské letiště Pulkovo v rámci tzv. „sedmé svobody“, tj. z/do těchto zemí mohou létat letecké společnosti bez omezení, i když v daných zemích nejsou registrovány. Opatření je všeobecně chápáno jako opatrný, ale významný krok k postupné liberalizaci mezinárodního provozu ruských letišť.

Seznam zahrnuje Belgii, Dánsko, Estonsko, Finsko, Irsko, Island, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Makedonii, Maltu, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko. Česká republika na seznamu není a cestující z Prahy tedy nemohou očekávat, že by došlo k průlomu v cenách letenek. Nabízí se tedy otázka, jak byly země vybrány. Zjevně podle zásady „vlk se nažere a koza zůstane celá“. Země, které se budou těšit sedmé svobodě, jsou povětšinou ty, kam nelétají zejména „domovská“ Rossiya či S7 Airlines a dále země, kam létá málo cestujících (pobaltské republiky). Mezi zeměmi chybí také např. Řecko a Černá Hora, tj. populární turistické destinace obsluhované ruskými chartery. Některé další země, a to včetně České republiky, mají „omezení“, tj. sedmá svoboda se nevztahuje na všechna letiště. Čtenáři je již jasné, že v případě České republiky je ze sedmé svobody vyloučena Praha, v Rakousku Vídeň, ve Velké Británii londýnská letiště, atd. Opatření, byť veskrze pozitivní, tedy zahrnuje prvky protekcionismu.

Důležité je, že občané řady evropských zemí (včetně České republiky) mohou od 1. října cestovat na bezplatné elektronické vízum do Petrohradu a Leningradské oblasti. Obě opatření by měla podle ruských úřadů stimulovat rozvoj turistického ruchu.

Pokud se podaří celý projekt schválit do 1. ledna, výhod sedmé svobody bude možno komerčně využívat od 20. června. O lety do Petrohradu v rámci sedmé svobody již požádaly společnosti easyJet, Ryanair a Wizz Air.

O status sedmé svobody požádala Kazaň a soudí se, že další ruská města budou následovat.  (Foto: frequentflyers.ru, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace