Norwegian prodá další Boeingy 737, výnosy z prodeje využije ke snížení dluhu

  • 21.10.2019 13:00

Norwegian prodá pět letadel Boeing 737-800 společnosti China Aircraft Leasing Group Holdings Limited a výnosů z prodeje využije ke splátce dluhu a zvýšení likvidity na 50 mil. USD.

Norwegian letos již prodal dva letouny, ale plánovaný prodej dalších šesti strojů musel odložit kvůli uzemnění modelu 737 MAX. Společnost má uzemněno celkem 19 letadel 737 MAX. Norwegian předpokládal, že je bude používat kromě jiného na linkách mezi Irskem a USA.

Zadlužení společnosti činilo koncem loňského roku 6 mld. USD. Společnost se v minulosti příliš zaměřila na růst a v krátké době příliš agresivně rozšířila svůj letecký park. Následně začala rozšiřovat síť, aby mohla nakoupená letadla využít. Tím se dostala do začarovaného kruhu, který ji přivedl na pokraj bankrotu.

Stávající strategie společnosti je zaměřena na ziskovost spíše než růst. Norwegian proto nyní škrtá linky s nízkou ziskovostí. V rámci konsolidace dluhu se potřebuje letos zbavit asi 13 letadel. Kritickou finanční situaci společnosti reflektuje propad tržní kapitalizace společnosti.  Vývoj ceny akcií Norwegian vyznačen v grafu modře, Ryanair červeně a zeleně Wizz Air. (Zdroj: Yahoo Finance)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace