Ruský „neviditelný“ bojový dron doprovázel Su-57

  • 01.10.2019 17:00

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo první snímek „neviditelného“ bezpilotního prostředku (UAV) S-70 Ochotnik, letícího ve formaci s letounem páté generace Su-57. Tandem Su-57 a S-70 má umocnit efektivitu nasazení letadla podobně, jako k tomu směřuje projekt „Loyal Wingman“ amerického letectva. S-70 má být použit především k podpoře útoků na pozemní cíle.

The National Interest s odvoláním na informace Ministerstva obrany RF uvádí, že se jednalo o první z řady cvičení, na kterých se bude testovat součinnost Su-57 a S-70. Z oficiálního vyjádření vicepremiéra Borisova na výstavě Armia-2019 vyplývá, že se S-70 dostane do výzbroje kolem roku 2025. UAV je vyroben z kompozitních materiálů a opatřen povrchem pohlcujícím záření radaru. Upravené motory AL-31F nebo AL-41F umožní bezpilotnímu prostředku létat rychlostmi kolem 1000 km/h. Dron má podle všeho podobné parametry, jako americký XQ-58A Valkyrie, který rovněž letěl poprvé v letošním roce.

Předpokládá se, že jako jednu z funkcí může Ochotnik svými senzory zjišťovat a vyhodnocovat údaje o bojišti a cílech, a ty předávat Su-57. To by umožnilo Su-57 ničit svými raketami určené cíle na velké vzdálenosti, a tak se vyhnout střetu s prostředky protivzdušné obrany. Není známo, jakou výzbroj Ochotnik nese, je však vybaven pumovnicemi. (Foto: Ministerstvo obrany RF)



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace