Americké letectvo posílá do zahraničí nový systém pro ničení dronů

  • 29.09.2019 17:00

Poslední události ze Saúdské Arábie prokázaly schopnost dronů zasáhnout citlivá místa infrastruktury, ale také zarážející neschopnost stávajících prostředků, a to včetně nejmodernějšího raketového systému Patriot, vyrovnat se s takovým nebezpečím. Riziko útoků drony bude narůst.

V těchto dnech Pentagon informoval americký Kongres o pořízení mikrovlnného zbraňového systému, který se specializuje právě na boj s drony. Systém PHASER bude nyní dlouhodobě nasazen v zahraničí, kde má osvědčit svou účinnost v reálných podmínkách obrany proti nepřátelským dronům. Místo rozmístění systému nebylo oznámeno.

Jedná se o první známý případ operačního nasazení mikrovlnné techniky k ničení dronů. Systém by měl dopravit na cíl tolik energie, že to povede ke zničení nebo zarušení systémů dronu a způsobí tak zničení cíle. Systém vysílá k cíli velice krátké rušivé impulsy vysoké energie. Nejedná se tedy o ozáření cíle laserem, jak je tomu u jiných známých systémů. Zbraňový systém zahrnuje také část, která cíle pomocí elektro-optických a tepelných čidel vyhledává a identifikuje.

U.S. Air Force investovala do vývoje jediného prototypu mikrovlnného systému s vysokou energií PHASER 16,28 mld. USD. Zakázku získala společnost Raytheon a její součástí je U.S. (OCONUS), tj experimentální ověření v polních podmínkách. Systém bude testován v reálných „bojových“ podmínkách v zahraničí, přičemž tento experiment bude trvat do 20. prosince 2020. Americké letectvo v říjnu testovalo prototyp na svém polygonu White Sands Missile Range, přičemž PHASER drony úspěšně likvidoval, a to i v případě simulovaného útoku skupinami dronů. Video likvidace dronu PHASERem je možné shlédnout zde.

Systém je určen pro likvidaci dronů o hmotnosti kolem 10 kg, létajících ve výškách do 1100 m rychlostmi do 370 km/h. To zhruba odpovídá dronům v rozsahu např. od RQ-11 Raven (foto 2) ke ScanEagle (foto 3).

PHASER představuje jen jednu část celého portfolia zbraňových systémů pro boj s drony. Drony, které zasáhly Aramco, byly větší. Některé systémy portfolia dokonce předpokládají odchytávání dronů do sítí, jiné likvidují drony laserem. (Foto: Raytheon, AeroVironment Inc., POB)



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace