Německý ministr financí prosazuje dodatečné zdanění letecké dopravy v EU

  • 18.09.2019 13:00

Německý ministr financí Olaf Scholz na schůzce ministrů EU v Helsinkách vyzval vlády členských zemí, aby podpořily požadavek na zdanění letecké dopravy a upřednostnily vlakovou dopravu. Vidí v tom efektivní opatření, které má přispět ke snížení emisí CO2. Ministr navrhl snížit ceny železničních jízdenek.

Podobná restriktivní opatření proti letecké dopravě prosazují na půdě EU také Belgie, Francie a Holandsko. Proti opatření se hlasitě vyslovují společnosti jako je Ryanair a Air France nebo asociace jako je A4E (Airlines for Europe), které argumentují, že zavedení daně by zpomalilo obnovu leteckého parku a nástup ekologicky šetrnějších letadel.

Dodatečná zdanění s cílem podpořit ekologické iniciativy se zatím ukázaly jako veskrze kontraproduktivní, jak ukazují demonstrace hnutí Žlutých vest ve Francii či přidávání biopřísad do automobilových paliv. Viceprezident Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis se pro tisk vyjádřil, že EK se bude snažit předejít případným protestům veřejnosti zavedením „přechodných fondů“. Nevysvětlil však, co tím myslí. (Foto: Scientific American)



Související články

Komentáře



Adam - nepřihlášený host (...212.58...)
19.09.2019 00:50
bohuzel pette mate pravdu

Evropa jde do kytek hlavne diky zelenym pomatencum v Nemecku a svate Grete

pette - nepřihlášený host (...113.55...)
18.09.2019 18:24
autocenzurován

Takže na dovolenou pojedu násobně dražším a násobně delší dobu vlakem. Do Asie se pak necham poslat lodním kontejnerem....
Evropa je opravdu odsouzena k zániku....

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace