Zápas o atraktivní ukrajinský trh se stupňuje. Wizz Air i Ryanair plánují masovou expanzi.

  • 07.08.2019 08:00

Rychle rostoucí ukrajinský trh, který je dalek saturace, představuje klíčovou růstovou příležitost pro nízkonákladové společnosti Wizz Air a Ryanair, a samozřejmě také pro rychle rostoucí domácí hráče. Trh, jehož zákazníci mají nízkou cenovou elasticitu, naopak opouštějí tradiční dopravci.

Linku z Londýna do Kyjeva se po 23 letech rozhodly uzavřít British Airways, Air France vypustily ze svého zimního letového řádu Kyjev a ukončení letů do Kyjeva již ohlásily Brussels Airlines.

Naopak v rozletu jsou nízkonákladové společnosti. Prvenství na ukrajinském trhu patří společnosti Wizz Air, která vstoupila na tento trh již v červnu 2008 linkou z Kyjeva do Londýna. 6. srpna Wizz Air oznámil, že od listopadu spouští šest linek z Oděsy (Berlín, Bratislava, Budapešť, Gdaňsk, Katovice a Wroclaw). Nově otevírá také linku z Kyjeva do Larnaky. 2. srpna společnost zahájila lety Charkov – Krakov. S těmito přírůstky nabízí Wizz Air k listopadu na ukrajinském trhu 53 spojů do 13 zemí. V období leden-červenec přepravil Wizz Air na linkách z/do Ukrajiny 1,3 mil. cestujících, takřka dvojnásobek výkonu loňského roku.

Nástup na ukrajinský trh ohlásil vloni v květnu také Ryanair, a to otevřením hned 15 spojů. Server ukrinform.net informoval, že od listopadu zvýší Ryanair kapacity nabízené na ukrajinském trhu na více než dvojnásobek proti stavu v listopadu 2018. Od listopadu bude Ryanair nabízet celkem 40 spojů z Charkova, Kyjeva, Lvova a Oděsy. Počet letů tak vzroste z 52 týdně na 113 letů týdně. Dvě z nových linek bude provozovat Laudamotion.

Z domácích dopravců stojí určitě za pozornost rychle rostoucí hybridní (nízkonákladová/charterová) společnost SkyUP Airlines. Ta v červnu doplnila svůj letadlový park již osmým letadlem, Boeingem 737-800 (UR-SQG). Koncem roku plánuje SkyUp provozovat 10 letadel. Zakladateli společnosti jsou vlastníci cestovní kanceláře Join Up! SkyUp zahájila provoz 21. května 2018 a do 15. července 2019 přepravila již 1,3 mil. cestujících, z toho za první pololetí asi 670 tisíc cestujících. Z tohoto počtu bylo asi 183 tisíc na pravidelných linkách a 485 tisíc na linkách charterových.  

Jak server planes.cz již informoval (https://www.planes.cz/cs/article/203526/skyup-v-zime-do-prahy-a-pardubic), koncem července společnost SkyUp potvrdila, že od 17. října otevírá spoje ze Lvova a Charkova do Prahy, z Kyjeva bude létat do Pardubic. 6. srpna již bylo možno letenky zakoupit na webových stránkách společnosti (Foto: Wizz Air, Ryanair, SkyUp)

 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Honz - nepřihlášený host (...48.9...)
07.08.2019 16:43
Elasticita poptavky

Nechci do toho moc kecat, ale pokud jste chteli rict, ze trh je citlivy na cenu, tak ma vysokou elasticitu, a ne nizkou. Tak jen bacha na ty termity.

petrp (...163.10...)
07.08.2019 12:39

Prazsky trh je vicemene rozhodnut,BTS uz davno,tak se musi expandovat dal,to ma logiku.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace