Heathrow hrozí stávky zaměstnanců a čelí kritice hlavního zákazníka. Na pondělí a úterý zrušené přes 170 letů.

  • 04.08.2019 17:00

Letiště Heathrow se v těchto dnech potýká s vážnými a svou povahou velmi odlišnými problémy.

Předpokládaná pondělní a úterní stávka části personálu letiště Heathrow donutila letiště zrušit prozatím 172 letů. Podle odborové organizace Unite se do stávky zapojí 4000 zaměstnanců včetně pracovníků bezpečnostní kontroly, hasičů a techniků, kteří odmítli nabídku zvýšení platu o 7,3 % v období 2,5 roku. Jednání mezi letištěm a odbory trvají, takže stávka ještě může být odvolána. Nebo se naopak může opakovat. Další stávka je totiž ohlášena na 23. a 24. srpna.

Letiště uklidňuje, že přijalo mimořádná opatření, která mají zajistit nepřerušený provoz. Mezi tato opatření patří úpravy letových řádů a přebookování některých cestujících.

Nespokojenost odborů vyvolala „propast“ mezi výší platů zaměstnanců letiště a příjmů CEO Johna Hollanda-Kaye. Podle Unite byla celková odměna CEO zvýšena o 103 % a vloni dosáhla 4,2 mil. GBP.

Druhým problémem je opozice hlavního zákazníka, skupiny IAG, proti výstavbě třetí vzletové dráhy. V pátek Willie Walsh, CEO skupiny IAG, obvinil letiště, že skutečné náklady projektu výstavby třetí vzletové dráhy dosahují 39 mil. USD a nikoliv 17 mil. USD, jak tvrdí letiště. IAG se obává, že nepřiměřeně vysoké náklady výstavby se promítnou do výše letištních poplatků a zdraží letenky.

Letiště trvá na tom, že expanzní projekt ve schválené výši 17 mld. USD je nezbytný, aby kapacita letiště dosáhla plánovaných 140 mil. odbavených cestujících k roku 2050. Výše investic je podle letiště odůvodněná a podložena podrobnou kalkulací.

Výstavbu třetí vzletové dráhy sice vloni schválil Parlament, ale rozhodnutí může nyní zvrátit ministerský předseda Boris Johnson, který je dlouhodobě tvrdým odpůrcem projektu. (Foto: BBC, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace