Fitch a Moody´s zhoršily výhled Boeingu na „negativní“

  • 24.07.2019 13:00

Ratingové agentury Fitch Ratings a Moody’s zhoršily s odvoláním na zpoždění recertifikace modelu 737 MAX výhled pro společnost Boeing (BA.N) ze „stabilní“ na „negativní“. Agentury však prozatím nezměnily kreditní rating společnosti.

Obě ratingové agentury tak rozhodly poté, kdy Boeing minulý týden ohlásil, že na problémy související s uzemněním 737 MAX firma odepíše ve 2. kvartále 4,9 mld. USD. Boeing čelí jedné z největších krizí ve své historii poté, co při katastrofách letounů 737 MAX v Indonésii a Etiopii zahynulo 346 osob.

Fitch konstatuje, že 737 MAX zůstane pro odvětví letectví problémem i v roce 2020 a bude mít negativní dopady na marži výrobce po dobu několika následujících let. Dalším problémem bude dostat zaparkovaná letadla k zákazníkům, jakmile bude model 737 MAX recertifikován, a také zajištění kapitálu na pokračující výrobu. Fitch při stanovení negativního výhledu vycházel také z negativního dopadu na reputaci výrobce a jeho značky.

Moody’s uvádí, že uzemnění 737 MAX bude trvat déle, než se původně předpokládalo, a způsobí narušení výrobních procesů a vyžádá si dodatečný kapitál na zajištění výroby. Negativní výhled je spojen s nejistotou, kdy se letadla vrátí do služby a jak rychle se podaří obnovit důvěru v model 737 MAX i Boeing samotný. Předpokládá, že tento proces může trvat rok i déle. Upozorňuje na riziko vyšších kompenzací pro zákazníky, pokud uzemnění letadel postihne dovolenkový provoz na konci roku.

Koncem 1. kvartálu činil podle Refinitiv data dluh Boeingu 14,7 mld. USD a Fitch předpokládá, že letos vyroste o takřka 10 mld.  na 24 mld. USD.

Společnost Boeing ohlásí své finanční výsledky za kvartál 24. července. (Foto: Bloomberg, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace