EASA našla nový problém s autopilotem 737 MAX

  • 07.07.2019 08:30

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) definovala pět hlavních požadavků, kterými se musí Boeing Co. zabývat, než se model 737 MAX vrátí do služby. To přitom neznamená, že jejich splnění je podmínkou recertifikace. Své požadavky předala EASA americkému regulátorovi (FAA) a Boeingu, obsah sdělení však nebyl publikován.

Kromě již známých problémů, na jejichž vyřešení Boeing a FAA již pracují, se na seznamu údajně objevil nový problém. Ten souvisí s tím, že v některých kritických letových situacích se automaticky neodpojuje autopilot, což komplikuje intervenci pilotů do řízení letadla.

EASA se při své hloubkové analýze systému řízení 737 MAX soustředí zejména na ty momenty, kdy se řízení 737 MAX odlišuje od 737NG, tj. zejména fungování systému Manuevering Characteristics Augmentation System (MCAS). Ten je podezříván, že způsobil katastrofy letadel společnosti Lion Air a Ethiopian Airways. Řada světových regulátorů již oznámila, že při svém rozhodování o letové způsobilosti Boeingu 737 MAX, bude přihlížet ke zjištěním a rozhodnutím EASA. Schválení americkým úřadem FAA sice zůstává podmínkou nutnou, nikoliv však postačující. EASA tím pádem získává postavení jakési Super certifikační autority, což znamená dodatečnou zodpovědnost.  

V mezidobí se FAA, EASA a kanadský a brazilský regulátor dohodli na koordinovaném postupu při recertifikaci letadla. To je odklon od zatímní praxe, kdy regulátoři v podstatě orazítkovali rozhodnutí FAA, ale je to lepší situace, než pokud by jednotliví regulátoři přistupovali k recertifikaci s individuálními požadavky.

Boeing informoval zákazníky, že očekává návrat letadel do služby během září. Není jasné, zda tento termín zahrnuje i řešení otázky autopilota, na kterou upozornila EASA. (Foto: Wired, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



petrp (...30.171...)
09.07.2019 12:34

Ten co to psal je pravděpodobně odborník na něco jiného:-)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace