Federální úřad pro letectví (FAA) varuje letecké společnosti před nebezpečím ve vzdušném prostoru Perského zálivu

  • 20.05.2019 17:00

Zvýšené politické napětí mezi Íránem a USA a růst vojenských aktivit v oblasti vedl FAA k rozhodnutí vydat varování americkým leteckým společnostem. Upozorňuje na riziko v oblasti Perského a Ománského zálivu, které souvisí s možným omylem nebo chybnou identifikací cílů. Letecké společnosti také mohou očekávat interference ve fungování satelitní navigace a rušení komunikace.

Spojené státy přesunují do oblasti svou armádu, a to včetně strategických bombardérů B-52H a letadlové lodi USS Abraham Lincoln, raketové křižníky USS McFaul and USS Gonzalez a protiraketový systému Patriot. 

Zmínka o nesprávné identifikaci připomíná katastrofu letadla Airbus A300 společnosti Iran Air letící na lince 655, který byl sestřelen 3. července 1988 americkou raketou vypálenou z křižníku USS Vincennes. Dopravní letoun byl chybně považován za iránský stíhací letoun. Při katastrofě zahynulo 290 osob.

Předpokládá se, že pokud by politické napětí přerostlo do konfliktu, zapojí se do něj nejspíše letadla Lockheed Martin F-22A Raptor. Na straně Iránu jsou nejsilnější zbraní letectva zastaralé stíhačky Grumman F-14 Tomcat, které byly Iránu dodány ještě před islámskou revolucí v roce 1979. Ze 79 dodaných letadel je pravděpodobně pouze 20 letuschopných. Irán má také asi 20 letadel MiG-29, ale ani ty nejsou upgradovány na soudobé verze.

S ohledem na hrozbu konfliktu Spojené státy rozhodly evakuovat z Iráku personál velvyslanectví, a to kromě kriticky nutného personálu. To indikuje, že riziko ozbrojeného střetu je vysoké. (Foto: The National Interest)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace